laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Gratis gebruik van AP-7 ringweg bij Alicante verlengd met definitieve tolvrijstelling in het vooruitzicht

beeld: google maps / screenshot

Gratis gebruik van AP-7 ringweg bij Alicante verlengd met definitieve tolvrijstelling in het vooruitzicht

rubrieken:

Het Spaanse Ministerie van Transport heeft aangekondigd dat de tolheffing op de AP-7 snelweg, die fungeert als ringweg rond de stad Alicante, met een jaar wordt opgeschort. Deze maatregel, die sinds juli 2024 van kracht is, wordt verlengd tot 15 februari 2026. Bovendien is het ministerie van plan om dit jaar stappen te ondernemen om de tol op dit traject permanent af te schaffen.

De AP-7 bij Alicante behoort tot een groep van negen snelwegen die door de staat zijn overgenomen nadat de oorspronkelijke concessiehouders tijdens de financiële crisis failliet gingen. Sindsdien worden deze wegen beheerd door de Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre (Seitt). Hoewel er verschillende kortingen zijn toegepast, hebben deze snelwegen tot nu toe hun tol behouden. De AP-7 bij Alicante zou de eerste zijn waarbij de tol volledig wordt afgeschaft.

De verlenging van de tolvrije periode moet de drukte op de gratis A-70 autoweg verminderen. Volgens het ministerie zijn de files op de A-70 in de spits afgelopen herfst 43% afgenomen, terwijl het verkeer op de AP-7 is verdubbeld, zonder kwaliteitsverlies. Economisch gezien levert het opheffen van de tol een jaarlijks sociaal voordeel van ongeveer 16,8 miljoen euro op, vooral door tijdsbesparing voor bestuurders.

In een tolvrije situatie wordt verwacht dat zwaar vrachtverkeer en langeafstandsroutes de voorkeur zullen geven aan de AP-7, terwijl lokaal verkeer eerder de A-70 zal gebruiken. Dit zou de veiligheid op de A-70 verbeteren, aangezien deze weg momenteel bijna zijn maximale capaciteit heeft bereikt, terwijl de AP-7 onderbenut is.

De huidige regering streeft naar een uniform financieringsmodel voor snelwegen, waarbij het gebruik van de meeste wegen gratis blijft. De onderhoudskosten worden gedekt via de staatsbegroting of lichte tolheffingen. De transportsector verzet zich tegen tolheffing, maar is flexibeler als er garanties zijn dat opbrengsten in modernisering worden geïnvesteerd.

Het ministerie van Transport heeft besloten om de AP-6, AP-61 en AP-51 over te nemen na het aflopen van de concessies in november 2029. Daarnaast is het de bedoeling om de zogenaamde eerste generatie snelwegen over te nemen. Dit betreft tien trajecten van de A-1, A-2, A-3, A-31 en A-4, die allemaal begin jaren tachtig zijn aangelegd als onderdeel van het eerste algemene wegenplan. Deze wegen zijn destijds verdubbeld en ongeveer 25 jaar later waren er grote renovaties nodig, die eind 2007 aan private partijen werden gegund voor een periode van 19 jaar.

Eerder heeft de regering de tol afgeschaft op de AP-1 Burgos-Armiñón; de AP-4 SevillaCádiz; de AP-7 tussen Alicante, Valencia en Tarragona; het traject Tarragona-Barcelona van dezelfde AP-7; en de AP-2 Zaragoza-Mediterráneo. Behalve in het eerste geval, waar de concessie eindigde bij Itínere, werden de andere wegen beheerd door Abertis, dat na jaren de belangrijkste tolwegbeheerder te zijn geweest, aan invloed in Spanje heeft ingeboet.

Onder leiding van de huidige premier heeft de Spaanse regering meer dan 1000 kilometer aan tolwegen vrijgesteld, terwijl het netwerk van tolwegen zeven jaar geleden nog meer dan 3000 kilometer besloeg. Voor de terugname van concessies zoals Europistas, Aumar en Acesa was 20% van het netwerk van snelwegen, dat in totaal 16.700 kilometer beslaat, onderhevig aan tolheffing.