laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Het verval van de mussen in Spanje en menselijk voedsel

donderdag 18 april 2024

via canva.com
via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

In de afgelopen decennia heeft Spanje een zorgwekkende daling gezien in de populaties van de mussen, een van de meest voorkomende en algemene vogelsoorten in stedelijke gebieden. Hoewel deze kleine vogel vaak onopgemerkt blijft vanwege zijn alledaagse aanwezigheid, vormt de afname van zijn aantallen een waarschuwingssignaal voor de impact van menselijke activiteiten op de natuur.

SEO/BirdLife, een toonaangevende organisatie voor vogelbescherming in Spanje, heeft de noodklok geluid over deze zorgwekkende trend en roept op tot actie om de oorzaken aan te pakken en de populaties mussen (Spaans: gorriones) te herstellen.

De mus (Passer domesticus) is een van de meest voorkomende en bekende vogelsoorten in Spanje en over de hele wereld. Deze kleine, veerkrachtige vogel heeft zich aangepast aan het leven in stedelijke gebieden en is een vertrouwd gezicht in stadsparken, op pleinen en in tuinen.

De menselijke voeding en eetgewoonten hebben een aanzienlijke invloed op de omgeving en de biodiversiteit. In het geval van de mussen in Spanje is de verandering in onze dieetpatronen één van de mogelijke factoren die bijdraagt aan hun afname.

Een team van onderzoekers heeft gekeken naar de effecten van twee soorten voedsel die vaak in stedelijke gebieden te vinden zijn en soms gegeten worden door vogels: overgebleven snacks en kattenvoer. Ze hebben 75 mussen gevangen in landelijke gebieden en deze vogels kregen een van de drie diëten toegewezen: een controle-dieet met fruit, groenten en granen; een dieet met snacks (ultrabewerkt voedsel); en een dieet met kattenvoer.

Na het onderzoek is gebleken dat de mussen die snacks aten significant meer wogen dan de mussen op het controle-dieet of het kattenvoer dieet. Daarnaast hadden de mussen op het snackdieet hogere niveaus van cholesterol en triglyceriden in hun bloed. Dit suggereert dat het consumeren van ultrabewerkte snacks negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van vogels.

Aan de andere kant hadden de mussen die kattenvoer aten geen significante veranderingen in gewicht of bloedparameters in vergelijking met de controlegroep. Dit suggereert dat kattenvoer mogelijk minder schadelijk is voor vogels dan ultrabewerkte snacks. Het onderzoek benadrukt het belang van voedingskeuzes, zelfs bij wilde dieren, en hoe deze keuzes hun gezondheid kunnen beïnvloeden.

Na 20 dagen dieet werden bij deze vogels bloedmonsters genomen en werd hun toestand onderzocht . Degenen die snacks hadden geconsumeerd, vertoonden tekenen van bloedarmoede en ondervoeding, terwijl degenen die kattenvoer hadden geconsumeerd een grotere oxidatieve stress vertoonden.