De Spaanse regering heeft nieuwe regels bedacht om hulphonden en hun baasjes beter te beschermen. Deze honden mogen vanaf hun 10e met pensioen, maar ze mogen nog steeds overal komen als ze bij hun eigenaar blijven wonen. Dit wordt geregeld door het Ministerie van Sociale Rechten.
Volgens staatssecretaris Rosa Martínez is deze wet goed voor zowel de mensen met een handicap als voor de honden. De nieuwe regels zorgen ervoor dat hulphonden altijd toegang hebben tot openbare plaatsen zoals kantoren, bussen, hotels en parken. Alleen op sommige plekken, zoals operatiekamers en voedselbereidingsruimtes, mogen ze niet komen.
José Manuel Becerra, die verantwoordelijk is voor dierenrechten, benadrukt dat hulphonden hun hele leven goed verzorgd moeten worden. Een dierenarts kan beslissen of een hond langer mag werken. Ook mogen niet alleen blinde mensen een hulphond hebben. Mensen met gehoorproblemen, een fysieke beperking of autisme kunnen ook hulp krijgen van speciaal getrainde honden.
De wet zorgt ervoor dat de regels voor hulphonden in heel Spanje hetzelfde zijn. Vroeger verschilden deze regels per regio. Ook moeten alle hulphonden getraind worden door erkende deskundigen.
Met deze nieuwe wet wil de regering zorgen voor meer gelijkheid en ervoor zorgen dat hulphonden een goed leven hebben, zowel tijdens als na hun werk. De vraag is echter hoe dit in de praktijk zal uitpakken, aangezien hulphonden met de huidige regels al vaak niet geaccepteerd worden, zoals we hier al eens schreven.