laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Pas op voor dit ongewenste Spanje-souvenir: de bedwants

beeld: via canva.com

Pas op voor dit ongewenste Spanje-souvenir: de bedwants

rubrieken:
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Iedereen die naar Spanje op vakantie gaat wil een souvenir meenemen. Denk aan een koelkastmagneet, een waaier, olijfolie of olijven of andere supermarkt-souvenirs zoals we HIER al beschreven. Maar er zijn ook vervelende en ongewilde Spanje-souvenirs die je maar beter in Spanje kunt achterlaten. In dit geval hebben we het over de bedwants.

De bedwants of ‘chinche’ of ‘chinche de las camas’ in het Spaans kende men vroeger als de wandluis en is een parasitair insect. Het insect moet niet verward worden met de kleerluis, die een enigszins vergelijkbare parasitaire leefwijze heeft. De huidaandoening die deze wants veroorzaakt wordt in medische termen cimicosis genoemd. Uitgeademde CO₂ en lichaamswarmte trekken deze dieren aan. De ‘chinche’ kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten en zien eruit als kleine, rode bultjes. Soms zijn rijen bultjes aanwezig; deze zijn veroorzaakt door een bedwants die gestoord werd tijdens het voeden en meerdere malen kort na elkaar geprikt heeft.

Naast dat de bedwantsen veel jeuk en soms huidinfecties kunnen veroorzaken, zijn zo ook moeilijk te verwijderen. Bedwantsen komen vaker voor in warme dan in koude landen en dus is de kans dat je ze in Spanje tegen zult komen ook groter. Bedwantsen bevinden zich meestal in matrassen van bedden, plooien in het beddengoed, plinten of op andere plaatsen in een slaapkamer. Dat kan dus ook jouw kamer in een hotel, appartement of vakantiehuis zijn. Bijkomende problemen zijn dat bedwantsen zich razendsnel voortplanten en eenmaal aanwezig moeilijk te verwijderen zijn.

Herkenning

De bedwants (chinche de las camas) is een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin; net vervelde exemplaren zijn lichter, maar kleuren bij. Het lichaam is breed en sterk afgeplat. Net als vlooien, waar bedwantsen overigens niet aan verwant zijn, stammen zij af van soorten met vleugels, die ze in de loop der tijd weer grotendeels verloren hebben.

De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens en dankt de naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. De bedwants prikt door de huid met zijn steeksnuit; deze bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een tweede dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. Hierdoor voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel, wat de stroom op gang houdt tot de wants genoeg heeft.

Problemen

Heb je eenmaal bedwantsen in huis dan zijn deze lastig te verwijderen. Meestal moet er een speciaal bedrijf voor komen of kiezen ‘slachtoffers’ meteen voor een nieuwe matras. Het zou jammer zijn dat je leuke vakantie in Spanje na afloop minder leuk wordt als je bedwantsen als souvenir mee hebt genomen. Je kunt dat volgens de GGD op diverse manieren voorkomen zoals:

  • Je koffer controleren voordat je jouw vakantieadres verlaat.
  • Je koffer op een kofferrek leggen en iets van de muur plaatsen. Een koffer gewoon open en op de grond leggen of zelfs gesloten onder een bed is meestal geen goed idee.
  • Na thuiskomst kun je het beste je koffer buiten, dus niet binnenshuis, uitpakken. Stop kleding in zakken en breng deze daarna naar de wasmachine om alles op minimaal 60 graden te wassen.
  • Je kunt er ook voor kiezen de koffer een tijd buiten te laten staan of helemaal goed schoon te maken. Dat laatste doe je door middel van water van minimaal 60 graden.