De culinaire wereld zit vol verrassingen, vooral wanneer het aankomt op de oorsprong van sommige iconische gerechten. Vaak leidt de naam van een gerecht ons naar een specifieke geografische locatie, maar in werkelijkheid ligt de herkomst elders. Laten we enkele van deze culinaire misverstanden ontrafelen en ontdekken waar deze gerechten echt vandaan komen.
Eten zegt iets over meer dan alleen smaak. Gerechten ontstaan niet zomaar, maar komen voort uit reizen, oorlogen en contact tussen verschillende culturen. Daardoor lijkt de naam van een gerecht soms niet te kloppen. In dit artikel kijken we naar bekende gerechten die een verrassende oorsprong hebben.
Hollandse saus
De bekende Hollandaisesaus of in het Spaans ‘salsa holandesa’ klinkt misschien alsof het uit Nederland komt, maar deze romige, botersaus is van Franse oorsprong. De saus bestaat uit eigeel, gesmolten boter en citroensap en wordt vaak geserveerd bij asperges, vis of gepocheerde eieren. De naam ‘Hollandaise’ zou zijn gegeven door Franse koks om te verwijzen naar de kwaliteit van boter uit Nederland, die destijds als zeer hoog werd beschouwd. Ondanks de Nederlandse naam is dit dus een klassiek voorbeeld van de Franse haute cuisine die ook in Spanje zeer populair is.
Franse omelet
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de ’tortilla francesa’, ofwel de Franse omelet, geen Franse uitvinding. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, specifiek tijdens het beleg van Cádiz en San Fernando, waren voedselvoorraden schaars. Aardappelen en andere groenten waren moeilijk te verkrijgen, waardoor men een eenvoudig gerecht bereidde van alleen eieren. Om dit onderscheid te maken van de traditionele aardappeltortilla, werd het ’tortilla a la francesa’ genoemd, wat later werd afgekort tot tortilla francesa. Na de oorlog bleef deze eenvoudige versie populair en behield het zijn naam.
Russische salade
De ‘ensaladilla rusa’, of Russische salade, wordt vaak geassocieerd met Rusland, maar de oorsprong ligt bij een Franse chef-kok, Lucien Olivier, die in de 19e eeuw in Moskou werkte. Hij creîrde een salade met luxe ingrediënten zoals kaviaar, kreeft en kappertjes. In de loop der jaren werd het recept vereenvoudigd en aangepast aan lokale smaken, maar de naam bleef behouden, wat tot verwarring leidt over de oorsprong.
Russische taart
In sommige delen van Spanje wordt een dessert met meringue, noten en room ‘pastel ruso’ genoemd – Russische taart dus. De naam suggereert een Russische herkomst, maar het gebak is typisch voor Noord-Spanje, vooral in de regio Aragón. De oorsprong is onduidelijk, maar de naam zou simpelweg verwijzen naar de luxe uitstraling of het gebruik van noten die met Rusland werden geassocieerd.
Wiener schnitzel of milanesa
De Wiener schnitzel wordt vaak beschouwd als hét gerecht van Oostenrijk, maar de techniek van het paneren en frituren van vlees is afkomstig uit Italië. Het gerecht ‘cotoletta alla milanese’ uit Milaan lijkt sterk op de Wiener schnitzel en wordt verondersteld door Oostenrijkse soldaten naar hun thuisland te zijn gebracht, waar het zich ontwikkelde tot het bekende gerecht. In Spanje heeft de Wiener schnitzel de naam ‘milanesa’ dus, een verwijzing naar Milaan.
Duitse vleeswaren
‘Fiambre alemán’ betekent letterlijk Duitse vleeswaren. In Spanje wordt deze term soms gebruikt voor bepaalde soorten in plakjes gesneden vlees zoals leverworst of gelatinevlees, maar deze producten worden lokaal gemaakt. De naam is waarschijnlijk ontstaan door de associatie met de Duitse vleeswarenindustrie, niet omdat ze echt uit Duitsland komen.
Weense koffie
In veel Spaanse cafés kun je een ‘café vienés’ bestellen, letterlijk Weense koffie. Dit drankje bestaat meestal uit een espresso of koffie met een flinke toef slagroom erbovenop. Hoewel het idee geïnspireerd is op de Weense koffiecultuur, verschilt het vaak van de originele Oostenrijkse versie en is het volledig aangepast aan de Spaanse smaak.
Belgische bonbons
In Spanje zijn ‘bombones belgas’ populair als luxe chocoladecadeau, vooral rond feestdagen zoals Kerstmis of Valentijnsdag. Hoewel sommige van deze bonbons daadwerkelijk uit België komen, worden veel ervan in Spanje geproduceerd. De naam wordt vaak gebruikt om kwaliteit en verfijning te suggereren, dankzij de reputatie van België als chocoladeland. Maar net als bij andere gerechten en producten met buitenlandse namen, is de herkomst niet altijd wat het lijkt.