De beloofde prijsdalingen van olijfolie lijken steeds verder weg in Spanje

De beloofde prijsdalingen van olijfolie lijken steeds verder weg in Spanje
Beeld: via canva.com

De beloofde prijsdalingen van olijfolie lijken steeds verder weg in Spanje

Gezien de gestegen prijzen van olijfolie, kijken de Spanjaarden uit naar de langverwachte daling. Helaas zijn de omstandigheden nog steeds niet gunstig voor een dergelijke prijsdaling. Het lijkt erop dat er nog enige tijd geduld nodig is voordat olijfolie weer betaalbaarder wordt.

Toen er tijdens de paasperiode veel regen uit de hemel viel, groeide het optimisme onder de producenten en consumenten van olijfolie even. In januari kostte een liter van het gouden goedje nog iets meer dan 9 euro, een nachtmerrie voor de Spanjaarden, die gewoonlijk erg veel olijfolie consumeren.

Het Zuiden van het land ging al een tijdje onder droogte gebukt en de oogst was al twee keer erg slecht uitgevallen. Dankzij de regen leek het voor dit jaar de goede richting uit te gaan en dat zou ook de prijzen te goede komen.

Maar helaas. Sinds de paasperiode viel er weer amper regen uit de lucht. Vooral provincies als Córdoba en Jaén kenden weer grote droogte. Die provincies zijn mondiaal gezien de grootste producenten van olijfolie. “De olijfbomen bevinden zich op een kritiek punt”, klinkt het. Elke dag die zonder regen voorbij gaat, verkleint de kansen op een goede oogst. “We hopen dat het snel regent, zo niet kan het zijn dat de bomen de olijven gemummificeerd lossen door het gebrek aan water”.

Olijfbomen zijn bij de meest resistente bomen op aarde. Ze kunnen lange droogtes weerstaan zonder te sterven. Dat komt doordat ze de olijven als waterreserve gebruiken. Als het niet regent, drinkt de boom zijn eigen olijven leeg. De weinige olie die dan nog rest is gewoonlijk van uitmuntende kwaliteit, maar levert uiteraard weinig productie op.

Bovendien staan de opgeslagen voorraden op een erg laag pitje. Italië zit technisch gezien al zo goed als zonder olijfolie en voert die nu uit Spanje in. Daardoor is de verkoop in Spanje groter dan gewoonlijk en gaat de voorraad zienderogen achteruit. Het ziet er dus jammer genoeg niet naar uit dat de olijfolie binnenkort weer goedkoper wordt.

Ga naar de inhoud