De essentiële rol van de particuliere sector in de zorg voor ouderen in Spanje

De essentiële rol van de particuliere sector in de zorg voor ouderen in Spanje
Beeld: via canva.com

De essentiële rol van de particuliere sector in de zorg voor ouderen in Spanje

Door de stijgende levensverwachting en de toenemende afhankelijkheid komt er veel druk op het Spaanse zorgsysteem. De particuliere sector is hierbij heel belangrijk. Bejaardencentra zijn meer dan alleen plekken waar ouderen verblijven; ze zijn cruciaal voor hun welzijn en verzorging. Deze centra maken deel uit van een groter sociaal zorgnetwerk dat zowel publieke als private initiatieven omarmt.

In Spanje is 70% van de zorginstellingen voor ouderen in handen van de particuliere sector, wat neerkomt op 5567 centra. Bovendien behoort 74% van de bedden voor ouderenzorg ook tot de particuliere gezondheidszorg, die plant om de komende vijf jaar 47.363 extra bedden toe te voegen in 503 centra.

Momenteel heeft 6% van de bevolking de leeftijd van boven de 80 jaar bereikt. Dit brengt meer chronische ziekten met zich mee, wat resulteert in een grotere zorgbehoefte en afhankelijkheid. In 2022 was 22% van de mensen ouder dan 60 jaar, en dat is in 2023 gestegen naar 26,5%. Daarom worden verpleeghuizen een essentiële en steeds meer gevraagde dienst.

87% van de ouderen woont echter niet in zorginstellingen, maar wordt verzorgd door familie of leeft alleen. Slechts 29% ontvangt ondersteuning voor afhankelijkheid. Bovendien gaat slechts 9% van alle verstrekte steun naar de zorg in instellingen.

De gegevens laten zien dat 30% van de vrouwen en 17% van de mannen ouder dan 65 jaar alleen wonen. Dit in tegenstelling tot 53% van de mensen ouder dan 80 jaar die in een verzorgingstehuis verblijven.

In een perfecte wereld zou de overheid alle zorgbehoeften van ouderen volledig moeten dekken. Helaas zien we dat er in de praktijk vaak onvoldoende publieke diensten beschikbaar zijn. Dit betekent dat de particuliere sector de kans krijgt om extra hulp en diensten aan te bieden.

Een belangrijke reden voor deze samenwerking is de flexibiliteit die de private sector kan bieden. Waar publieke instellingen vaak vastzitten aan strikte regels en protocollen, kunnen particuliere organisaties sneller reageren op de veranderende behoeften van de mensen. Dit is vooral belangrijk in een periode waarin technologische innovaties de manier waarop zorg wordt verleend snel veranderen.

Het belangrijkste doel van elke zorginstelling, of het nu een openbare of particuliere is, moet zijn om de levenskwaliteit van ouderen te verhogen. Verzorgingstehuizen spelen hierbij een cruciale rol. Ze bieden niet alleen een veilige woonomgeving, maar ook kansen voor sociale contacten en diverse activiteiten.

De kwaliteit van zorg in bejaardencentra beïnvloedt sterk het welzijn van ouderen. Goed opgeleid personeel is cruciaal. Een ondersteunende en stimulerende omgeving verhoogt het welzijn, met aandacht voor geestelijke gezondheidszorg en recreatieve activiteiten voor sociale interactie.

Ga naar de inhoud