Duizenden mensen bij manifestatie tegen huidige regering in Madrid

Duizenden mensen bij manifestatie tegen huidige regering in Madrid
Beeld: via europa press / stock

Duizenden mensen bij manifestatie tegen huidige regering in Madrid

Een manifestatie in Madrid zondag trok duizenden mensen die hun onvrede over het beleid van Pedro Sánchez en zijn regering wilden uiten. Het was niet alleen een protest, maar ook een weerspiegeling van de groeiende frustraties in delen van de Spaanse bevolking en de roep om verandering. De bijeenkomst bestond vooral uit rechtse en extreemrechtse supporters van PP en VOX.

Onder het motto “Algemene verkiezingen NU” hebben zondag duizenden mensen zich verzameld in Madrid om de afzetting van Pedro Sánchez of vervroegde verkiezingen te eisen. Volgens de overheid waren er 25.000 demonstranten, terwijl de organiserende ‘Plataforma por la España Constitucional’ spreekt van 400.000 deelnemers. Honderden Spaanse vlaggen sierden Plaza Castilla, vergezeld van spandoeken met teksten als “PSOE, Spanje betaalt geen verraders”, “Sánchez, jij bent desinformatie, moddergooier” en “Pedro Sánchez achter slot en grendel”.

Namens de Partido Popular waren onder anderen aanwezig: de secretaris-generaal van de PP in Madrid, Alfonso Serrano; de vice-secretaris en afgevaardigde van de PP in het Congres, Noelia Núñez; de woordvoerster in de Senaat, Alicia García; en de vice-secretaris Organisatie van de PP, Carmen Fúnez. Zij heeft aangegeven dat de leider van de PP, Alberto Núñez Feijóo, om “persoonlijke redenen” niet bij de bijeenkomst kon zijn.

De voorzitter van VOX, Santiago Abascal, was aanwezig bij de manifestatie en heeft aangedrongen op de volledige afzetting van de regering. Hij hoopt dat de PP zijn afspraken met de PSOE heroverweegt en stopt met enige samenwerking met Pedro Sánchez. Abascal heeft aangegeven dat het “heel moeilijk zal zijn dat Sánchez wordt afgezet”, omdat hij denkt dat Sánchez “de macht kostte wat het kost nodig heeft” en “bereid is om elk middel in te zetten dat hij kan gebruiken”.

Het is al de vierde grote demonstratie tegen de regering van Pedro Sánchez die georganiseerd wordt door platforms verbonden met extreemrechts en rechts in Spanje. De grootste bijeenkomst trok 40.000 mensen naar Madrid, terwijl de op een na grootste 25.000 deelnemers had. De andere twee bijeenkomsten haalden niet meer dan 15.000 demonstranten.

De PSOE heeft ervoor gekozen om niets meer te zeggen over deze nieuwe bijeenkomst van de rechtse en extreemrechtse partijen, die volgens hen weer bol staat van de leugens en desinformatie. Bovendien vraagt de PSOE dat de regionale premier van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, haar situatie heroverweegt of dat de PP haar wegstuurt vanwege de beschuldigingen van fraude en corruptie van haar vriend en het misleiden van de media met onjuiste informatie.