MADRID – Ondanks de berichten dat het aantal lepragevallen in Spanje is verdubbeld, is het feit dat deze ziekte nog steeds zeer minoritair is en zijn impact op de bevolking volledig verwaarloosbaar. In 2022 kwamen er 10 nieuwe lepragevallen bij en steeg het totaal naar 19.
Gegevens verspreid door de Fundación Fontilles wijzen erop dat Spanje het jaar 2022 afsloot met 10 nieuwe lepragevallen verdeeld over 8 autonome regio’s waardoor het totaal steeg naar 19. Deze nieuwe gevallen zijn gemeld aan het Nationaal Lepra-register van het Instituto de Salud Carlos III-National Center for Epidemiology.
De 10 nieuwe lepragevallen die in Spanje zijn vastgesteld, hebben zich voorgedaan in Asturië en de Balearen (met elk 2 nieuwe gevallen), Andalusië, Cantabrië, de Valencia regio, Galicië, Murcia en La Rioja (met elk 1 nieuw geval). Volgens de Fontilles stichting is het aantal vastgestelde lepragevallen met 10% toegenomen in 143 landen, terwijl het in Spanje is verdubbeld.
Het rapport geeft aan dat het totale aantal patiënten met lepra in Spanje 19 is aan het einde van het boekjaar 2022: de lijst wordt aangevoerd door de Balearen met 4 gevallen gevolgd door Andalusië en de Valencia regio met elk 3; Galicië en Asturië met 2 en Cantabrië, Madrid, Murcia, La Rioja en het Baskenland met elk 1 leprageval. Zoals je kunt zien zijn het erg lage aantallen op een bevolking van 47 miljoen inwoners en het ministerie van Volksgezondheid roept ook op tot kalmte.
Wat is lepra?
Volgens de medische encyclopedie MedlinePlus is lepra een besmettelijke ziekte veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium leprae. Het veroorzaakt huidzweren, neurologische schade en spierzwakte die met de tijd erger wordt.
De verspreiding is niet gemakkelijk en het duurt meestal een tijdje voordat de symptomen van lepra verschijnen, wat het moeilijk maakt om te weten waar en wanneer iemand de ziekte heeft opgelopen. Wat betreft bevolkingsgroepen zijn kinderen kwetsbaarder voor lepra dan volwassenen. Maar het merendeel van de mensen krijgt geen lepra, zelfs als ze in contact komen met de bacterie, omdat hun immuunsysteem in staat is om dit te bestrijden.
Hoe wordt lepra overgedragen?
De bacterie Mycobacterium leprae verspreidt zich wanneer iemand kleine druppels in de lucht inademt die vrijkomen wanneer iemand met lepra hoest of niest. Een andere manier van besmetting is via de neus vloeistoffen van iemand met lepra.
Er zijn eigenlijk 2 gangbare vormen van de ziekte: de tuberculoïde en de lepromatose. De tweede is ernstiger dan de eerste, waardoor er grotere zwellingen en knobbelvorming ontstaan.
De belangrijkste en meest voorkomende symptomen van lepra zijn:
- Huidletsels die lichter zijn van kleur dan de normale huidskleur
- Letsels die verminderde gevoeligheid hebben voor aanraking, warmte of pijn
- Letsels die niet genezen of litteken, ondanks weken of maanden verstrijken
- Spierzwakte
- Gevoelloosheid of afwezigheid van gevoel in handen, armen, voeten en benen
Om lepra te detecteren, worden tests uitgevoerd zoals schraapsel-onderzoek of biopsie van huidletsels. Sommige problemen op lange termijn als het niet snel gediagnosticeerd wordt, zijn spierzwakte, gevoelsverlies, permanente neurologische schade en verminking.