Nederland heeft al sinds 1976 een gedoogbeleid waardoor je ongestraft een jointje kunt roken op straat, maar Nederland loopt allang niet meer voorop in het cannabisbeleid. Malta was nu het eerste EU-land dat in 2021 cannabis legaliseerde, gevolgd door Luxemburg in 2023. Duitsland is nu het derde EU-land dat cannabis vanaf de 18-jarige leeftijd heeft gelegaliseerd. Maar hoe is de situatie op dit moment in Spanje rondom cannabis-gebruik en wat zijn de huidige wetten?
Sinds 1 april 2024 (geen grap) is het legaal voor volwassenen in Duitsland om cannabis te gebruiken voor recreatieve doeleinden. Volgens de nieuwe wet mogen volwassenen (18+) tot 50 gram gedroogde cannabis thuis bezitten en mogen volwassenen tot 25 gram cannabis in het openbaar bezitten. De teelt en distributie van cannabis is alleen toegestaan in speciale verenigingen, ook wel cannabisclubs genoemd waar leden cannabis kunnen kopen voor recreatief gebruik. Het is echter niet toegestaan om cannabis te consumeren in de clubs. De legalisatie van cannabis in Duitsland is een belangrijke stap voorwaarts voor de regulering van drugs in Europa. Het zal interessant zijn om te zien hoe de nieuwe wet in de praktijk zal werken en wat de gevolgen zullen zijn voor de Duitse samenleving.
Maar hoe is dat in Spanje? Tijdens een recente enquête bleek dat 47% van de inwoners van Spanje voor legalisatie van cannabis is, maar alleen als dat gebruikt kan worden op bepaalde plaatsen en met speciale eisen en beperkingen. 43% van de deelnemers aan de enquête was echter tegen de legalisatie van cannabis. Als er sprake is van het gebruik en voorschrijven van cannabis om medische redenen dan is 82% van de Spanjaarden voor het gebruik van cannabis, terwijl slechts 9% tegen is.
Spanje is op Portugal en Luxemburg na het land met het meeste cannabisgebruik binnen Europa. Uit een onderzoek blijkt dat 68% van de studenten tussen 14 en 17 jaar cannabis gebruikt. In heel Spanje wordt door 3,2 miljoen personen tussen 15 en 64 jaar regelmatig cannabis gebruikt. Ondanks dat het gebruik van cannabis illegaal is in Spanje is het gebruik de afgelopen jaren toch met 25% gestegen.
Volgens een onderzoek zou een legalisatie in Spanje tot gevolg hebben dat er jaarlijks 8,5 miljard euro wordt omgezet met 3,3 miljard euro aan opbrengst voor de Spaanse overheid. Het zou tevens de wietverkoop op de zwarte markt met 15% verminderen aldus de onderzoekers van de Unidad de Políticas de Drogas del Servicio de Psicología y Logopedia van de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).
Het huidige scenario over cannabis in Spanje is echter een gevoelig onderwerp. We hebben te maken met een juridisch limbo waarin het gebruik van cannabis in Spanje wettelijk verboden en strafbaar is, maar in sommige gevallen door de autoriteiten wordt ‘toegestaan’.
Het is niet vreemd om mensen cannabis in Spanje te zien roken zonder een boete te krijgen of mensen te ontmoeten die cannabis in hun huis hebben geplant zonder te zijn bestraft. Daarom vragen we ons af: is cannabis legaal in Spanje? Nee, dat is het niet, en ondanks dat het een onderwerp is dat in de politieke sfeer wordt besproken, is Spanje nog ver verwijderd van de legalisatie van cannabis.