Dag van de Strijdkrachten in Sevilla

Dag van de Strijdkrachten in Sevilla

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Dit jaar wordt de ‘Día de las Fuerzas Armadas’ gevierd in Sevilla. In Spanje wordt de Dag van de Strijdkrachten jaarlijks gevierd op de zaterdag die het dichtst bij 30 mei ligt, het feest van San Fernando. Elk jaar wordt een andere locatie gekozen zoals Madrid, Barcelona, Logroña, Alicante en dit jaar Sevilla.

De Dag van de Strijdkrachten is een militair feest maar tegelijkertijd ook een open dag waarbij burgers kennis kunnen maken met het materieel en de strijdkrachten van het Spaanse leger. Gewoonlijk wordt er een centrale act gehouden en vindt er een militaire parade plaats. In feite is de week voor 1 juni ook al een eerbetoon aan de strijdkrachten en kunnen geïnteresseerden de hele week terecht bij verschillende activiteiten.

Dit jaar wordt het 30-jarige jubileum gevierd dat de Spaanse strijdkrachten deelnamen aan een internationale missie. Op zaterdag zal de Koning in Sevilla zijn om ter land, ter zee en in de lucht 2.000 militairen, 200 voertuigen, 84 vliegtuigen en helikopters, 4 boten en een onderzeeër in actie te zien.

Er zijn echter ook tegenstanders die het niet eens zijn met een militaire parade en een machtsvertoon dat veel te veel geld kost en slecht is voor het milieu. Het gaat daarbij om politieke partijen, vakbonden, milieuactivisten, pacifisten en anti-militaristen die het machtsvertoon ongepast en niet meer van deze tijd vinden.

Defensie

Er zijn veel tegenstanders van het Spaanse defensieapparaat die zeggen dat het de staatskas te veel geld kost. Spanje geeft dit jaar 8,5 miljard euro uit aan defensie. Dat lijkt veel geld (en dat is het natuurlijk ook) maar over het algemeen is dat slechts 2,3% van alle kosten van de Spaanse staat.

Voor het eerst zullen er nieuwe militairen bij gaan komen in Spanje waarbij er gesproken wordt over 7.000 militairen die geleidelijk tot aan 2024 bij de 120.000 bestaande strijdkrachten komen.

In 2007 werd vastgesteld dat Spanje tussen de 130.000 en 140.000 militairen dient te hebben maar de crisis die in 2008 begon zorgde ervoor dat er een daling van 10% was wat betreft militairen.

Het merendeel van de 7.000 nieuwe militairen gaat naar de luchtmacht (5.000) aangezien daar jaarlijks zo’n 60 piloten vertrekken. Een ander deel zal naar de landmacht en marine gaan.

In 2001 kwam er in Spanje een einde aan de dienstplicht ofwel ‘mili’ (servicio militar obligatorio) waarna het leger alleen nog bestond uit professionals met een salaris.