Het is heel normaal om in Spanje een telefoontje te beantwoorden met “SÍ”… maar dat simpele woordje kan door gewetenloze criminelen tegen je gebruikt worden. Ze kunnen je identiteit stelen en je toestemming nabootsen, terwijl die er in werkelijkheid niet is. Maar hoe werkt dat dan en wat kun je doen om dit te vermijden?
Er zijn veel manieren om de telefoon te beantwoorden in Spanje zoals “diga”, “quien habla” of het potentieel gevaarlijke “sì”. In principe is alles prima, maar als er een oplichter aan de andere kant van de lijn is, zijn niet alle antwoorden geschikt. In feite kan dat “sí” het magische woord zijn voor oplichters en het begin van een fraude. Er zijn twee verschillende valstrikken:
1. De valse bestelling
Het slachtoffer ontvangt een telefoontje en beantwoordt met “sí”. Er is geen reactie aan de andere kant… totdat een opgenomen bericht afspeelt dat waarschuwt dat een contract voor een dienst van (x) euro is afgesloten. De gebruiker belt snel terug naar dat nummer, waar ze worden beantwoord en gevraagd om bepaalde gegevens om de dienst te annuleren (dit kan een bankverzekering zijn, een Amazon Prime-abonnement, noem maar op). In werkelijkheid “stelen” ze je gegevens. Van je bankrekeningnummer tot je Amazon-account of je telefoonnummer… met die informatie hebben ze al je gegevens.
2. De valse identiteitsdiefstal
De oplichter belt het slachtoffer en doet zich voor als een willekeurige entiteit (gasbedrijf, bank, elektriciteitsbedrijf, etc.). Ze stellen vragen totdat het slachtoffer met “sí” antwoordt op een van hen. Ze hebben het gesprek opgenomen, inclusief je stem die “sí” zegt, en kunnen daarmee proberen zich op jouw naam in te schrijven voor een bepaalde dienst.
Hoe je de valstrik kunt vermijden
Bel nooit terug naar een “onbekend” nummer. Als je wilt bellen om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk een dienst hebt afgesloten, zoek dan het nummer op en bel rechtstreeks.
Als je een verdacht telefoontje ontvangt, waarbij ze zich niet identificeren, bellen van een dienst die je niet hebt afgesloten, enz., hang dan zo snel mogelijk op en geef ze zeker geen informatie, hoe onschuldig het ook lijkt.
Wat te doen als je erin bent getrapt
- Controleer je bankrekeningen regelmatig op onjuiste afschrijvingen.
- Probeer informatie op internet te zoeken over het nummer dat je hebt gebeld toen je terugbelde.
- Wijzig de wachtwoorden van de sites waarvan je denkt dat ze gecompromitteerd zijn.
- Doe af en toe “egosurfing”, dat wil zeggen zoek je naam op internet om te zien of er ergens nieuwe informatie over je is die je niet kent (aangemaakte accounts, andere profielen op sociale media, verschijning in openbare lijsten, etc.).