De Nederlandse Consumentenbond onthult misleidende praktijken in de Spaanse autoverhuurbranche

De Nederlandse Consumentenbond onthult misleidende praktijken in de Spaanse autoverhuurbranche
beeld: via canva.com

De Spaanse autoverhuurmarkt staat bekend om zijn competitieve prijzen, maar een recent onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond werpt licht op de schaduwzijde van deze industrie. Consumenten worden vaak geconfronteerd met een reeks uitdagingen, van onduidelijke boekingsvoorwaarden tot agressieve verkooptactieken aan de balie.

De Consumentenbond is gestart met een onderzoek naar het online reserveren van 12 huurauto’s bij diverse Spaanse verhuurbedrijven op verschillende plaatsen in het land, zowel rechtstreeks als via bemiddelingssites. Tijdens dit proces kwamen er al belangrijke problemen aan het licht, zoals onduidelijke informatie over borg en toeslagen, gebrek aan transparantie over wijzigings- en annuleringsvoorwaarden en vage details over verzekeringen en eigen risico bij bepaalde bemiddelaars.

Na de online reserveringen reisde het onderzoeksteam van de Consumentenbond af naar Spanje om de situatie ter plaatse te beoordelen. Dit mysterieonderzoek bracht een reeks problemen aan het licht die consumenten kunnen tegenkomen bij het ophalen van hun huurauto.

ProbleemBeschrijving
ContractenSommige verhuurders vroegen klanten blind te tekenen op een tablet
TaalbarrièreContracten waren soms alleen in het Spaans beschikbaar
SchaderegistratieWeigering om bestaande schade te noteren op het verhuurformulier
OntvangstbevestigingSommige verhuurders wilden niet tekenen voor een goede ontvangst van de auto
InspectieomstandighedenAuto’s stonden in donkere garages waar schade moeilijk zichtbaar was

Deze praktijken maken het voor consumenten lastig om hun rechten te beschermen en kunnen leiden tot oneerlijke behandeling.

Naast ons eigen onderzoek heeft de Consumentenbond ook 1000 online reviews en klachten over autoverhuur in Spanje geanalyseerd. Uit deze analyse is een patroon van negatieve ervaringen naar voren gekomen, zoals onvriendelijk personeel en onduidelijke communicatie (mogelijk als gevolg van taalbarrières), extra kosten voor zaken zoals aanvullende verzekeringen, upgrades, vermeende schadeclaims en niet afgetankte auto’s.

Bij aankomst aan de balie van het verhuurbedrijf blijken consumenten vaak het doelwit te zijn van agressieve verkooptactieken. Verkoopmedewerkers, die vaak op provisiebasis werken, zetten alle middelen in om klanten over te halen tot extra uitgaven waaronder (de meest voorkomende) aanvullende verzekeringen, wegenwachtservice, navigatiesystemen en ongevraagde upgrades naar ruimere auto’s.

Uit het onderzoek komt Goldcar naar voren als een bijzonder problematische speler in de markt.  Deze autoverhuurder ontving in vijf jaar tijd ruim 300 klachten bij het Europees Consumenten Centrum. Bij deze verhuurder werden klanten geconfronteerd met een verplichte bijbetaling voor een zogenaamd ‘optionele’ verzekering en extra kosten voor een niet-bestaande belasting. Deze praktijken zijn niet alleen misleidend, maar mogelijk ook illegaal, en onderstrepen de noodzaak voor betere regulering en toezicht in de sector.

Helaas heeft de Consumentenbond niet aangegeven welke autoverhuurbedrijven betrouwbaar zijn, wat mogelijk nuttige informatie zou zijn voor mensen die een auto huren in Spanje.

Om jezelf te beschermen tegen deze praktijken, adviseert de Consumentenbond consumenten om de volgende stappen te nemen:

  • Regel de autohuur volledig in Nederland, inclusief verzekeringen zonder eigen risico
  • Overweeg een losse autohuurverzekering voor het eigen risico
  • Wees voorbereid om alle extra’s aan de balie af te slaan
  • Kies voor een betrouwbare verhuurder, want goedkoop is niet altijd de beste keuze

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen consumenten zich beter wapenen tegen onverwachte kosten en agressieve verkooptactieken.