Wie al eens naar Spanje of een ander warm land reist, kent het probleem maar al te goed. Terwijl de zon naar haar zenit klimt, wordt het ook binnenshuis steeds warmer. Tenzij je daar actief iets tegen doet natuurlijk. Dankzij deze tips houd jij het deze zomer ten minste binnen een beetje fris.
Spanje staat voor een zomer met extreme temperaturen. In de steden ontstaan zo regelmatig hitte-eilanden en zo wordt meer dan één woning al snel een ware oven. Zonder airco wordt het zo soms waarlijk ondraaglijk binnenshuis. Om de temperatuur onder de 30 graden te houden, bestaan een paar eenvoudige tips.
Maar het is niet enkel de klimaatopwarming die de boosdoener is. In Spanje staan 25 miljoen woningen die een grondige ingreep nodig hebben om beter geïsoleerd te zijn. Die ingreep is ondertussen essentieel om de publieke gezondheid veilig te stellen.
Geen twee gebouwen zijn dezelfde. Er is dus geen unieke oplossing, maar wel veel kleine tips en tricks die de situatie kunnen verbeteren. Zo bijvoorbeeld de installatie van luifels of luiken voor de ramen. ‘Wie voor luifels of pergola’s kiest, kan de temperatuur binnenshuis met 10 graden verlagen.’, klinkt het.
De keuze voor acryldoeken of doeken met hele kleine gaatjes die zo weinig mogelijk zon doorlaten zorgt voor een optimale ventilatie en houdt het gevreesde serre-effect tegen. Ook schaduwdoeken, vaak driehoekvormig, kunnen vastgebonden worden boven een terras en de hitte weerstaan.
Wie wat meer budget heeft kan ook infrastructureel ingrijpen. Roosters, uitsteeksels, luifels en dakranden kunnen de situatie aanzienlijk verbeteren. Voor wie een plat dak heeft, kan betere isolatie of zelfs een laag planten een groot verschil maken.
Binnenshuis zijn systemen van airco de beste oplossing. Er zijn verschillende soorten op de markt. De meest verkochte zijn van het type split of multisplit. Die systemen zijn relatief goedkoop en bestaan uit een externe unit met een compressor en één of meerdere interne units met een verdamper en een condensor.
Ook erg populair zijn toestellen met een warmtepomp die in de winter het huis verwarmen en het in de zomer ook kunnen afkoelen. Ook draagbare toestellen voor bij het venster zijn een optie. Die zijn minder krachtig maar al vanaf 300 euro beschikbaar. Ze voeren de restlucht af via een kanaal dat aan het venster wordt geplaatst.
Wie niet voldoende budget heeft, kan eventueel ook kiezen voor ventilatoren aan het plafond. Vandaag de dag zijn die zelfs beschikbaar zonder messen. Het gaat dan om kleine toestellen die de lucht opzuigen onderaan en opzij weer wegblazen. Ze zijn er al vanaf 600 euro.
Een andere truc om het huis frisser te houden is de muren in een lichte kleur te schilderen. Zo slaan ze namelijk minder warmte op. Ook een isolerende verf helpt heel wat. Die bevat kleine deeltjes kurk of keramiek en vormt zo een hitteblokkade.
Tot slot is de isolatie van het huis natuurlijk heel belangrijk. Alle barsten in de muur moeten worden verwijderd. Zo niet ontsnapt de koelte en komt de hitte veel gemakkelijker binnen.