Doña Sofia samen met Belgische koning aanwezig bij opening koning Boudewijn museum in Granada

Doña Sofia samen met Belgische koning aanwezig bij opening koning Boudewijn museum in Granada
beeld: @CasaReal / twitter
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Doña Sofía heeft tijdelijk haar zomerresidentie in Palma de Mallorca achter zich gelaten en is naar Granada gereisd om samen met de Belgische monarchie eer te betonen aan koning Boudewijn (Rey Balduino) in Motril. Dit is de Andalusische gemeente waar hij meer dan 30 jaar zijn vakanties doorbracht. Margaretha van Luxemburg, die sprak namens de hele familie van de overleden monarch, noemde het ‘zijn tweede huis’. Koning Boudewijn overleed 30 jaar geleden op 31 juli 1993.

Doña Sofía was namens het Spaanse koningshuis samen met koning Filip van België en zijn dochter prinses Leonor, bij de opening aanwezig van het herdenkingsmuseum ter nagedachtenis aan de dertigste sterfdag van de koning. De expositie bevindt zich in Villa Astrida, de zomerresidentie van de Belgische koninklijke familie in Motril, waar de koning aan een hartaanval overleed. Deze woning was zijn favoriete bestemming voor zomervakanties, evenals voor de Kerst- en Paasperiodes.

Vanaf dinsdag 1 augustus is dit museum open voor bezoekers. Het begint met een tentoonstelling van persoonlijke voorwerpen en herinneringen aan deze Belgische koningen. Volgens het Spaanse koningshuis is één van de tentoongestelde objecten de stoel waar koning Boudewijn dertig jaar geleden op 31 juli overleed. Hij zat graag in alle rust op deze stoel op het dak van het huis om te bidden.

Bij de opening van het ‘Koning Boudewijn Herdenkingsmonument’ wordt de nadruk gelegd op de meest menselijke aspecten van deze Belgische vorst. Bezoekers zullen volgens het Spaanse koningshuis een deel van zijn herinneringen en persoonlijke objecten kunnen ontdekken.

Koningin Sofia heeft de huidige Belgische koning de hele dag begeleid. Ze hebben samen een bloemengroet gebracht bij het standbeeld van koning Boudewijn. Vervolgens bezochten ze het museum, opgericht door de INEIS Stichting, met als doel de nagedachtenis aan de Belgische koningen “levendig te houden in de stad Motril”.