Afgelopen 25 september was het schrikken voor de familie van Juan José Llambrich. Ze emigreerden uit Argentinië naar het Catalaanse Tarragona, met een tussenlanding in Madrid. De familie nam haar vier huisdieren mee: twee katten en twee Shar Pei honden: Fiona en Roma. Fiona en Roma waren te zwaar om aan boord mee te vliegen en zouden dus bij de bagage reizen. Juan huurde daarvoor de diensten van een bedrijf in: Animal Cargo. Die zouden zowel de chip, de documenten, inentingen als de vlucht op zich nemen. Vanuit Madrid zouden de diertjes over land naar Tarragona worden gebracht. Maar niets ging zoals voorzien.
In Madrid begint het drama voor de familie. De werknemer van Animal Cargo haalt de honden uit hun kooi naast terminal 4 van de luchthaven van Barajas, wanneer Roma uit haar harnas ontsnapt en ervandoor gaat. Het bedrijf wacht zes uur voordat ze de familie inlicht dat Roma verdwenen is. Volgens het management van Animal Cargo wordt alles gedaan om Roma terug te vinden. Over de details wil het bedrijf echter niet communiceren. Een groep vrijwilligers zet op eigen kosten een zoekactie op poten, maar die blijft zonder resultaat. Slechts na een paar weken vindt de familie zelf het kadaver van Roma terug in een veld vlak bij Terminal 4. Wat er precies gebeurd is, blijft een mysterie.
Jammer genoeg is dit verhaal geen uitzondering. Elk jaar sterven honden omdat de druk bij de bagage niet goed geregeld wordt, omdat ze op de landingsbaan in de zon in hun kooi vergeten worden of omdat ze uit de kooi ontsnappen en verloren lopen.
Hoeveel huisdieren in Spanje sterven of verloren gaan tijdens lijnvluchten is niet geweten. In de VS worden die statistieken wel bewaard. Tussen mei 2005 en september 2024 stierven daar 407 huisdieren tijdens lijnvluchten. 227 dieren gingen verloren en 62 raakten gewond. De stress van de reis, de lange tijd alleen of in handen van onbekenden houden dus wel degelijk een risico in. Honden die minder dan 10 kilogram wegen, mogen daarentegen gewoonlijk mee de cabine in.