MADRID – Terwijl we recent nog schreven dat Spanje vooralsnog geen wapens naar Oekraïne zou sturen en dat alleen zou doen als onderdeel van de gezamenlijke actie van de Europese Unie, is premier Pedro Sánchez bijgedraaid en zullen er toch verdedigingswapens naar Oekraïne gestuurd worden. Daarmee volgt Spanje nu dus de strategie van praktische alle andere EU-landen
UPDATE: Donderdagmiddag werd bekend dat Spanje al op vrijdag 4 maart wapens en munitie naar Oekraïne stuurt. Het gaat om 1.370 antitankgranaatwerpers, 700.000 patronen voor geweren en machinegeweren en honderden lichte machinegeweren. Deze wapens en munitie komen in twee vliegtuigen aan in Polen, zeer dichtbij de Oekraïense grens..
Begin deze week kondigde Pedro Sánchez in een tv-interview nog aan dat Spanje als land niet direct wapens zou sturen naar Oekraïne. Spanje zou alleen humanitaire hulp sturen zoals medische artikelen, voedsel, eventueel brandstof en defensief materiaal zoals helmen en kogelvrije vesten. Maar, ondanks het negatieve antwoord van coalitiepartner Unidas-Podemos, heeft de Spaanse regering toch besloten om zelf wapens en munitie naar Oekraïne te sturen, zo meldde Sánchez tijdens het debat in het Congres op woensdag. Het is nog niet bekend wat, hoeveel en wanneer de wapens gestuurd worden.
Het afgelopen weekend kwamen de 27 EU-landen in een spoedoverleg overeen om voor 500 miljoen euro de financiering van de hulp aan Oekraïne te bekostigen waarvan 450 miljoen euro voor wapens en 50 miljoen euro voor humanitair materiaal. Volgens de Spaanse premier is het belangrijk dat er een Europees antwoord komt en niet dat landen zelf wapens en munitie sturen.
Spanje het vierde land is dat het meeste bijdraagt aan dat speciale fonds dat tot nu toe is gebruikt voor missies in het buitenland zoals de vorming en training van militaire eenheden. In principe stuurde Spanje alleen humanitaire hulp en defensief materiaal naar Oekraïne maar daar komen nu dus ook verdedigingswapens bij.
Verder doet Spanje mee met het NAVO offensief door meer dan 800 militairen, gevechtsvliegtuigen, fregatten en pantservoertuigen paraat te hebben staan in de omgeving van het oorlogsgebied, niet om aan te vallen maar wel om de NAVO-grenzen te beveiligen. Ook werd op dinsdag aangekondigd dat er nog eens een extra 150 militairen naar Litouwen gestuurd worden waardoor er nu 950 militairen gestationeerd zijn.