Dit is waarom Spanje en Marokko niet met een brug verbonden kunnen worden

Dit is waarom Spanje en Marokko niet met een brug verbonden kunnen worden
beeld: AI-beeld / redactie
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Er wordt al tientallen jaren gesproken over een nieuwe verbinding tussen Marokko en Spanje wat in principe een verbinding is tussen Afrika en Europa. Daarbij gaat het niet om weer een bootverbinding, maar om een verbinding onder of boven de zee door middel van een tunnel of een brug. Spanje en Marokko zijn slechts 14 kilometer van elkaar gescheiden, maar ondanks deze korte afstand zijn er veel moeilijkheden bij een dergelijk project.

Spanje en Marokko worden slechts gescheiden door 14 kilometer zee. Het is echter niet mogelijk om van het ene land naar het andere te reizen via landvervoer, omdat er geen brug is. De Straat van Gibraltar fungeert als natuurlijke grens tussen Spanje en Marokko, evenals tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, en tussen Europa en Afrika.

Aangezien deze enclave belangrijk is, is de vraag simpel: waarom is er nog geen brug gebouwd? Een van de redenen hiervoor is de afstand. Hoewel 14 kilometer niet veel lijkt en de langste brug ter wereld (de Danyang-Kunshan-grote brug in China) een lengte heeft van 164 kilometer, heeft deze Aziatische brug een hoogte van 100 meter. Voor de Straat van Gibraltar zou echter een brug met een hoogte van 900 meter nodig zijn.

Een ander probleem bij het bouwen van een brug tussen Spanje en Marokko is het klimaat. Het gebied van de Straat van Gibraltar heeft namelijk een van de onvoorspelbaarste klimaten ter wereld, met sterke winden en zeestromingen die de stabiliteit van de brug kunnen beïnvloeden en daardoor de onderhoudskosten van de infrastructuur enorm kunnen verhogen.

Een andere grote uitdaging voor de uitvoering van dit project is de geopolitiek. De relaties tussen Spanje en Marokko hebben in de loop van de geschiedenis constant schommelingen gekend, waardoor het moeilijk is om overeenstemming te bereiken over de manier waarop het project gezamenlijk gefinancierd kan worden.

Een ander aspect om rekening mee te houden is dat deze brug niet alleen twee landen, maar ook twee continenten – Europa en Afrika – met elkaar zou verbinden. Daarom zou er ook aanzienlijk geïnvesteerd moeten worden om de stroom van mensen die van de infrastructuur gebruikmaken te controleren, om zo de verspreiding van criminaliteit en mogelijke toename van illegale immigratie te voorkomen.

Tunnel

Omdat een 14 kilometer lange brug dus technisch niet haalbaar is, wordt er al geruime tijd gesproken over een tunnelverbinding. Het zou volgens de recentste plannen gaan om een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben.

Op het traject dat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt. De grootste fabrikant van tunnelboormachines ter wereld, Herrenknecht in Duitsland, heeft echter geoordeeld dat het mogelijk is om de benodigde boormachines en apparatuur te bouwen.

De bouw van de tunnel zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaat uit twee tunnels voor treinen van bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.