Twee oudere zussen plegen zelfmoord op de dag van hun huisuitzetting in Barcelona

Twee oudere zussen plegen zelfmoord op de dag van hun huisuitzetting in Barcelona
beeld: Ministerio de Interior / web

Huisuitzetting is een zeer gevoelig en ingewikkeld onderwerp in Spanje dat diepe impact heeft op het leven van vele mensen. Het trieste voorbeeld van de zelfmoord van twee zussen in Barcelona, die uit hun huis gezet zouden worden, laat zien hoe verstrekkend de gevolgen kunnen zijn. Helaas is dit geen geïsoleerd incident, want te vaak grijpen mensen uit wanhoop naar deze tragische daad op het moment van huisuitzetting.

Huisuitzetting is een juridisch proces waarbij een huurder gedwongen wordt een woning te verlaten, meestal vanwege het niet betalen van huur of het schenden van huurovereenkomsten. Dit fenomeen heeft verstrekkende gevolgen voor individuen, families en gemeenschappen.

Een recent voorval in Barcelona heeft de schijnwerpers gericht op de ernstige gevolgen van huisuitzetting. Het tragische verhaal van twee zussen van 54 en 64 jaar oud die zelfmoord pleegden voorafgaand aan hun geplande uitzetting, schetst een schrijnend beeld van de wanhoop die mensen kunnen ervaren.

Deze tragische gebeurtenis vond plaats in de wijk Sant Andreu in Barcelona. De zussen pleegden zelfmoord rond 4.30 uur op maandagochtend door naar een binnenplaats van hun appartementencomplex te springen. Dit gebeurde op de dag dat ze om 11 uur uit hun woning gezet zouden worden.

De rechtszaak werd gestart door een particuliere verhuurder in mei 2023. De beklaagde, die onderverhuurde, had sinds maart 2021 geen huur meer betaald. Tegen de tijd van de rechtszaak bedroeg de huurachterstand meer dan € 9000. Omdat er niemand namens de beklaagde verscheen, verliep de procedure bij verstek. De uitzettingsbeslissing werd in januari 2024 genomen.

Uit de beschikbare informatie blijkt dat er pogingen zijn gedaan om de situatie te verlichten. Gemeentelijke diensten probeerden meerdere keren contact op te nemen met de zussen. Er werden berichten achtergelaten, maar er kwam nooit een reactie. Deze interventies waren helaas niet voldoende om de tragische afloop te voorkomen, wat vragen oproept over de effectiviteit van het huidige systeem.