MADRID – Misschien zijn sommige van onze lezers te jong, maar de meeste weten vast nog dat het voor de Euro de Peseta was waarmee je in Spanje moest betalen. Sommige van die pesetas zijn nog steeds in omloop. Tot 30 juni 2021 kon je die in de bank wisselen voor Euro’s. Nu zijn er nog steeds een aantal die zo gegeerd zijn dat je er toch nog wat aan kan verdienen.
Sinds 1868 al was de peseta de officiële munt van Spanje, en dat zou duren tot de introductie van de Euro in 2002. Het woord peseta was afkomstig van het Catalaanse peceta, een verkleinwoord van peça, tegenhanger van het Spaanse pieza (stuk). Een peseta betekende aanvankelijk dus iets als ‘een stukje’.
Tot 30 Juni 2021 kregen Spaanse burgers de kans hun pesetas bij de bank in te wisselen voor Euros. Ook al had men dus bijna 20 jaar om die oude munten voor nieuwe in te wisselen, schat de nationale bank dat zo een 45 % van alle pesetas nooit ingewisseld werd. Dikke pech dus voor wie nog een sok vol geld vindt tijdens de verbouwing van een oud huis, ook al zijn er wel nog steeds heel wat muntstukken die door verzamelaars gegeerd zijn.
Sommige oude pesetas zijn zo bijzonder dat 1 enkel exemplaar wel tot 20.000 Euro waard kan zijn. Dat kan zijn omwille van een bijzonder kenmerk (zo zijn sommige bijvoorbeeld van zilver gemaakt) of simpelweg omwille van hun zeldzaamheid. Zowel voor liefhebbers van muntstukken als voor mensen die nog pesetas bezitten en benieuwd zijn of die iets waard zijn, bestaan gespecialiseerde winkels waar je met al je vragen terecht kan. Gewoonlijk kan je daar ook gratis een schatting aanvragen. De volgende pesetas zijn het meeste waard.
Peseta 1987 E-87
In 1982 werden de beruchte ‘blonde’ pesetas vervangen door aluminium tegenhangers. De meest gegeerde van die collectie is de E-87. Op beurzen betalen verzamelaars al snel tot 45 Euro voor een exemplaar.
100 pesetas 1983
Staan bekend als ’20 duros’ en zijn tot 55 Euro waard.
50 pesetas 1984
Bijzonder omwille van hun grootte. De munten uit 1984 zijn al snel tussen de 60 en 70 Euro waard omdat er ‘slechts’ 17 miljoen stukken van werden geslagen.