Spaanse gemeenten verzetten zich tegen invoeren lage-emissiezones

Spaanse gemeenten verzetten zich tegen invoeren lage-emissiezones
beeld: freepik & DGT
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Gemeenten in Spanje verzetten zich tegen het invoeren van lage-emissiezones (LEZ’s). De deadline voor de invoering was tien maanden geleden, maar slechts 14 van de in totaal 151 Spaanse gemeenten die er een zouden moeten hebben, hebben dit gedaan. Sommige gemeenten beweren dat ze de projecten aan het verwerken zijn, terwijl anderen zich terughoudend opstellen om de wetgeving toe te passen.

De Klimaatwet, goedgekeurd in 2021, bepaalde dat eilandgebieden, steden met meer dan 50.000 inwoners en steden met meer dan 20.000 inwoners die bepaalde vervuilingswaarden overschrijden, voordat 2023 begon, LEZ’s moesten hebben. Later werd dit uitgesteld tot begin 2024, omdat gemeenten om meer tijd vroegen.

Tot nu toe zijn de enige steden die lage-emissiezones hebben die de toegang tot de meest vervuilende voertuigen beperken, Madrid, Barcelona, Sevilla, Zaragoza, Córdoba, A Coruña, Pontevedra, Pamplona, Badalona (Barcelona), Sant Cugat del Vallés (Barcelona), Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Cornellà de Llobregat (Barcelona), La Línea de la Concepción (Cádiz) en Rivas-Vaciamadrid (Madrid).

Aan de andere kant zijn er ongeveer 30 gemeenten die de procedures niet hebben gestart, zoals Menorca, Ferrol (A Coruña), Aranjuez (Madrid), Motril (Granada) of Mijas (Málaga).

Ondanks dat minder dan 10% van de gemeenten de lage-emissiezones operationeel heeft, hebben bronnen van het Ministerie van Transport aan EFE benadrukt dat de gemeentebesturen 1,15 miljard euro aan subsidies uit het Herstelplan hebben om meer dan duizend acties te ontwikkelen om LEZ’s te implementeren, zero-emissie-bussen aan te schaffen of straten te voetgangersgebied te maken. Dezelfde bronnen bevestigen dat het ministerie deze week een brief heeft gestuurd naar de gemeentebesturen die in aanmerking komen voor deze subsidies om hen “aan hun verplichtingen en verantwoordelijkheden te herinneren”.

Volgens de gegevens van het Ministerie van Duurzame Transitie en Demografische Hervorming hebben 122 gemeenten al de procedures gestart om hun lage-emissiezones in te voeren, maar er zijn aanzienlijke verschillen in het tempo waarin ze vorderen.

Ten minste vijf steden hebben een verlenging van de termijn aangevraagd voor de toepassing van lage-emissiezones. Dit is het geval in Málaga, Granada, Ceuta, Burgos en Palma de Mallorca. 

Het gemeentebestuur van Palma heeft een verlenging aangevraagd tot 31 december 2024 omdat ze beweren dat ze niet over “genoeg tijd” beschikken om het project af te ronden. In het geval van Málaga is ook een verlenging aangevraagd tot eind volgend jaar, maar in dit geval wordt deze beslissing gerechtvaardigd door de gebrek aan leveringen van de benodigde spullen die er is als gevolg van de grote vraag van de steden die verplicht zijn om deze zones te creëren. Dat laatste is twijfelachtig omdat andere steden geen problemen hebben. Ook het geval van Palma is vreemd omdat de gemeenten 12 maanden extra de tijd hebben gekregen.