Vakantie vroeg boeken of last minute wat bespaart het meeste geld?

Vakantie vroeg boeken of last minute wat bespaart het meeste geld?
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Veel mensen plannen hun vakanties in de maand januari. Het ideale moment om een zonvakantie in Spanje te boeken als het thuis koud, nat en grijs is. Maar wat moet je nu doen, moet je extra vroeg boeken voor de voordeligste prijzen en de meeste keuze of moet je wachten tot het laatste moment en voor een last minute aanbieding gaan? We kijken naar de voor- en nadelen van beide opties.

Het boeken van een vakantie is vaak een flinke kostenpost. Daarom is het slim om na te denken over manieren om geld te besparen op je vakantie. Twee veelgehoorde tips zijn: boek zo vroeg mogelijk of wacht juist op een last minute deal.

Voor- en nadelen vroeg boeken

Wanneer je ver van tevoren boekt, is de keuze in bestemmingen, accommodaties en vertrektijden nog erg ruim. Je kunt vaak precies de reis samenstellen die je wilt maken. Wil je graag naar een specifiek hotel in Spanje, dan vind je dit eerder als je ruim van tevoren boekt. De populaire plekken zijn later vaak al volgeboekt.

Ook kun je een geschikte vertrekdatum en -tijd uitkiezen die goed aansluit bij jouw vakantieperiode. Bij vliegvakanties kun je kiezen voor een ochtend-, middag- of avondvlucht, wat later misschien niet meer kan.

Door vroeg te boeken, kun je vaak profiteren van vroegboekkortingen of andere kortingsacties. Zonder deze korting betaal je sowieso meer voor dezelfde reis. Sommige touroperators geven korting als je al een jaar van tevoren boekt. De vroegboekkorting kan oplopen tot honderden euro’s, dus het is zeker de moeite waard om ernaar uit te kijken.

Een nadeel is dat sommige kosten, zoals vlucht- en brandstoftoeslagen, later nog kunnen stijgen. De touroperator mag deze extra kosten doorberekenen, waardoor je uiteindelijk meer betaalt dan de eerste reissom. Ook kan het gebeuren dat een bestemming tegenvallend geboekt wordt, waardoor de reisorganisatie besluit de prijs te verlagen. Ondanks je vroegboekkorting ben je dan duurder uit.

Daarnaast kunnen persoonlijke omstandigheden wijzigen, waardoor je de reis moet annuleren. Denk aan ziekte, een relatiebreuk, ontslag etc. Het is dan extra vervelend dat je al vroeg geboekt en betaald hebt. Sluit hiervoor altijd een annuleringsverzekering af.

Voor- en nadelen last minute deal

Bij een last minute deal boek je de reis pas op het laatste moment. Het gaat dan vaak om overgebleven plekken of geannuleerde reizen die de touroperator nog kwijt wil. Om deze alsnog te verkopen, worden ze tegen een lagere prijs aangeboden. Je kunt op deze manier flink besparen. De prijs van een last minute kan tot 50% goedkoper zijn dan de reguliere reissom. Vooral buiten het hoogseizoen zijn er vaak last minute aanbiedingen.

Een nadeel is dat je afhankelijk bent van de last minute aanbiedingen. De keuze in bestemmingen, accommodaties en vertrektijden is beperkt. Je moet kiezen uit de opties die nog beschikbaar zijn en kunt niet zelf een reis op maat samenstellen.

Ook zit je vast aan de vertrekdata die nog over zijn. Dit zijn vaak doordeweekse dagen of ongunstige tijdstippen. Zo kan een last minute deal uiteindelijk minder goed aansluiten bij jouw wensen en vakantieperiode.

Een last minute boeken brengt onzekerheid met zich mee. Je weet pas laat of en welke reis je kunt boeken. Hierdoor kun je moeilijker voorpret hebben. Ook moet je snel handelen zodra je een goede deal ziet, anders is hij weer weg.

Vliegticket vroeg boeken

Bij het boeken van losse vliegtickets is vroeg boeken vaak het voordeligst. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 120 dagen van tevoren boeken de laagste prijzen oplevert. Maar idealiter zoek je de vliegtickets al zodra ze beschikbaar zijn, soms wel een jaar van tevoren.

De prijzen zijn vaak lager aan het begin van de ticketverkoop. Naarmate meer stoelen volgeboekt raken, stijgen de prijzen. Door er vroeg bij te zijn, vind je dus de voordeligste tickets.

Ook door flexibel te zijn in je vertrekdatum kun je besparen. Een dag eerder of later kan soms tientallen euro’s schelen. Vermijd met name het weekend, wanneer iedereen graag vertrekt en vliegen duurder is. Dinsdagen zijn gemiddeld de goedkoopste vertrekdagen.

Kies bij voorkeur voor een ochtendvlucht, deze zijn doorgaans goedkoper dan middag- en avondvluchten. Vergelijk wel of je niet meer kwijt bent aan bijvoorbeeld een taxi naar de luchthaven.

Zo kun je de reis nog voordeliger boeken

Het is vaak voordeliger om een pakketreis te boeken in plaats van losse onderdelen zoals vlucht en hotel apart. Bij een pakketreis onderhandelt de touroperator namelijk over de prijzen bij de leveranciers, waardoor deze omlaag gaan. Je profiteert zo van de inkoopvoordelen. Bovendien heb je extra zekerheid bij een pakketreis. De touroperator is aansprakelijk als een onderdeel uitvalt of niet naar wens is. Dit risico loop je wel als je alles los boekt.

Maak gebruik van prijsvergelijkingswebsites om de beste deals te vinden. Hier kun je in één oogopslag zien waar een vakantie het goedkoopst is. Ook via cashbacksites als Shopbuddies en CashbackXL kun je tot 12% cashback krijgen over je boeking. Dit levert mooi wat extra korting op.

Ben je veelvuldige reiziger? Kijk dan of een abonnement zoals die van de ANWB interessant is. Hiermee krijg je korting op vakanties en andere reisgerelateerde zaken. Ook via loyaliteitsprogramma’s van bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen kun je punten sparen voor gratis vluchten en hotelovernachtingen. Zo vlieg je steeds goedkoper.

Vermijd de schoolvakanties en andere populaire reisperioden en ga juist buiten het hoogseizoen op vakantie. De prijzen zijn dan een stuk lager, zowel voor accommodaties als vluchten. Het is rustiger op je bestemming en in de steden. Een win-win situatie!