Oplaadpunten halen in Spanje nog niet eens de helft van de doelstelling voor 2022

Oplaadpunten halen in Spanje nog niet eens de helft van de doelstelling voor 2022
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in Spanje groeide in 2022 met 35% vergeleken met het voorgaande jaar, waardoor er in totaal 18.128 laadpunten zijn geïnstalleerd om te voldoen aan de doelstellingen van de Europese Unie voor decarbonisatie. Echter, dit aantal ligt nog ver onder het doel van 45.000 dat was vastgesteld als onderdeel van het Nationaal Geïntegreerd Energie- en Klimaatplan om de doelstellingen voor het afgelopen jaar te halen.

Uit de Barometer van Elektromobiliteit van de fabrikantenvereniging Anfac blijkt dat de penetratie van elektrische voertuigen en de installatie van openbare oplaadinfrastructuur in Spanje slechts 15,3% bedraagt, wat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van 33,7% in Europese landen.

Op dit moment bevindt Spanje zich achteraan in Europa op het gebied van elektrificatie samen met landen als Hongarije, Tsjechië en Italië, terwijl Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Portugal aanzienlijke vooruitgang boeken. Ondanks de langzame ontwikkeling van de oplaadinfrastructuur en de invoering van elektrische voertuigen, vertoonden alle autonome regio’s een lichte stijging, met Madrid als koploper met 21,5%, gevolgd door Navarra met 18,7% en Catalonië met 18,5%.

In het afgelopen jaar heeft Spanje het tempo van de toetreding tot de markt van elektrische auto’s versneld, met een stijging van 17,1% en 78.316 nieuwe registraties. Echter, het minimale doel van 120.000 nieuwe registraties is niet gehaald, wat nodig is om de emissiereductiedoelstellingen voor 2030 te behalen. Madrid blijft bovenaan de ranglijst met 37,6%, ver boven het nationale gemiddelde, gevolgd door Navarra en Catalonië, terwijl de vooruitgang van Aragon en Castilla-La Mancha opvallend is.

Daarnaast blijft Spanje achter in het versnellen van de ontwikkeling van openbare oplaadinfrastructuur, wat heeft geleid tot de laatste plaatsen in de Europese ranglijst met slechts 7,3%. Aan de andere kant wijst Anfac op de vooruitgang die Portugal heeft geboekt, waarbij het van de laatste plaatsen is opgeklommen naar een positie boven het Europese gemiddelde.

In 2022 had Spanje in totaal 18.128 openbare laadpunten, wat een stijging van 4.717 betekent. Dit aantal is echter nog steeds onvoldoende om de geplande 45.000 laadpunten voor dat jaar te halen. De vereniging waarschuwt dat het moeilijk zal zijn om de doelen van de regering te bereiken, die voor 2023 tussen de 80.000 en 100.000 openbare laadpunten en 250.000 elektrische voertuigen hebben vastgesteld, gezien het huidige tempo van de ontwikkeling van de oplaadinfrastructuur.

Anfac dringt erop aan om snelle laadpunten te installeren met een vermogen van meer dan 22 kilowatt (kW), die de oplaadtijden kunnen verminderen. Op dit moment voldoet slechts 21% van de oplaadinfrastructuur aan deze voorwaarde en slechts 1,4% biedt laadvermogens van 250 kW of hoger, wat snellere laadtijden van minder dan vijftien minuten mogelijk zou maken.