Het ‘walking football’ wordt steeds populairder bij 50-plussers in Spanje

Het ‘walking football’ wordt steeds populairder bij 50-plussers in Spanje
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Heb je ooit gehoord van ‘walking football’? In feite is dat hetzelfde als gewoon voetbal maar zonder te rennen. Dat wil zeggen, de meestal 50- of 60-plussers voetballers mogen niet rennen maar moeten lopen en er zijn diverse andere regels van toepassing. Deze redelijk nieuwe sport voor senioren begint ook in Spanje steeds populairder te worden.

‘Wandelvoetbal’, ‘walking football’ of ‘fit-voetbal’ (walking fútbol in het Spaans) is een aangepaste vorm van voetbal gericht op 50-plussers. Hierbij is bijvoorbeeld rennen niet toegestaan, zijn de teams kleiner en de wedstrijden korter. Ook in Spanje begint deze vorm van sport voor senioren steeds populairder te worden om in beweging te blijven maar meer nog voor het sociale contact.

Eind februari werd in Torrox (Málaga) de allereerste ‘Iberian Challenge Cup of Walking Football’ gehouden. Er werd speciaal voor deze locatie gekozen vanwege het groot aantal buitenlandse deelnemers want het ‘walking football’ is in het zuiden populair bij met name Engelse inwoners maar er waren ook deelnemers uit Nederland, België en Schotland of Ierland.

Het ‘walking football’ werd in het Verenigd Koninkrijk pas in 2014 bekend toen de Barclays Bank een televisiereclame uitzond met een wedstrijd ‘walking football’ als onderdeel. Daarna schoten de clubs met voetballers op leeftijd omhoog en werd het ‘walking football’ ook internationaal bekender, zoals in Spanje.

Het ‘walking football’ wordt natuurlijk anders gespeeld dan het ‘running football’ ofwel het normale voetbal. Ten eerste bestaan de teams uit 6 veldspelers die meestal ouder zijn dan 50 of 60 jaar en er is geen keeper/doelman. Rennen is niet toegestaan en wordt bestraft met een indirecte vrije trap. Slidings zijn niet toegestaan en worden bestraft met een indirecte vrije trap. Er wordt ‘ingetrapt’ of ingedribbeld als een bal over de achterlijn of zijlijn is gegaan en buitenspel is niet van toepassing.

Verder mag de bal niet boven heuphoogte worden gespeeld en overtreding wordt bestraft met een indirecte vrije trap. De vrije trappen en hoekschoppen zijn altijd indirect en de tegenpartij dient minimaal drie meter afstand te houden. Lichamelijk contact is niet geoorloofd en van eigen helft scoren is niet toegestaan. Een penalty wordt genomen vanaf de middenstip op een leeg doel waarbij alle spelers achter de bal staan. Er wordt gespeeld met een voetbal grootte 5 of 6.

Wedstrijden duren 15 minuten (in plaats van 45 minuten) en het doel is 3 meter breed en slechts 1 meter hoog. Het veld zelf is 25 meter breed en 40 meter lang en teams mogen doorlopend wisselen, maar alleen als het spel stil ligt, ter hoogte van de middellijn. Spelers mogen door de scheidsrechter een tijdstraf van 2 minuten opgelegd krijgen. Na 3 keer een tijdstraf of na een grove overtreding kan een rode kaart gegeven worden.