Spanje scoort beter op de wereldranglijst voor persvrijheid

Spanje scoort beter op de wereldranglijst voor persvrijheid
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De Internationale Dag van de Persvrijheid is ingesteld op 3 mei om bewustzijn te creëren voor persvrijheid en regeringen eraan te herinneren hun plicht volgens artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te handhaven. Volgens de wereldranglijst voor persvrijheid van Verslaggevers Zonder Grenzen, scoort Spanje dit jaar beter op de 30e plaats, 6 plaatsen hoger dan voorheen.

In een tijd waarin persvrijheid steeds meer onder druk staat, staan journalisten en nieuwsorganisaties voor nieuwe uitdagingen. Naast traditionele bedreigingen zoals censuur en fysieke aanvallen, blijken politieke autoriteiten nu een van de grootste obstakels te zijn voor een vrije en onafhankelijke pers. Dit zorgwekkende patroon is wereldwijd zichtbaar, waar overheden en leiders proberen de media te controleren en de vrijheid van meningsuiting te beperken door middel van wetten, intimidatie en economische druk.

Het is essentieel dat journalisten en nieuwsorganisaties blijven strijden voor persvrijheid en zich niet laten intimideren door deze toenemende druk. Het publiek heeft recht op objectieve en kritische berichtgeving, zonder inmenging van politieke machthebbers die hun eigen belangen willen beschermen. Door samen te werken en solidair te zijn, kunnen journalisten wereldwijd blijven bijdragen aan een vrije en open samenleving waarin informatie vrijelijk kan worden gedeeld en geanalyseerd.

In scherp contrast met deze wereldwijde ontwikkeling staan de Scandinavische landen, die al jaren aan kop gaan in de strijd voor persvrijheid. Deze regio, bestaande uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland, biedt een omgeving waarin journalisten en media kunnen gedijen zonder overmatige druk of inmenging van de overheid.

Spanje staat in 2024 op de 30e plaats met een score van 76 punten, wat 6 plaatsen beter is dan de 36e plaats en 75,4 punten in 2023. Nederland staat ook op de lijst, in de koppositie bij de 5 hoogst scorende landen op een vierde plaats met 87,7 punten, 2 plaatsen beter dan in 2023. België scoort slechter dan Nederland, maar aanzienlijk beter dan Spanje en staat op een 16e plaats in 2024 met 81,5 punten, veel beter dan in 2023 toen België nog op een 31e plaats stond. Bekijk HIER de hele classificatie.