Hoe kwam deze reuzenschildpad in Madrid vijf kilometer van huis terecht?

Hoe kwam deze reuzenschildpad in Madrid vijf kilometer van huis terecht?
Beeld: Policia Local / X

Hoe kwam deze reuzenschildpad in Madrid vijf kilometer van huis terecht?

In Madrid breken ze zich het hoofd over een vreemde gebeurtenis. Een landschildpad van maar liefst 30 kilogram verdween thuis in de chique wijk Pozuelo de Alarcón om vijf kilometer verder op te duiken in de calle Libra de Aravaca. Niemand weet hoe het dier ongezien zo ver van huis belandde.

De wijk Pozuelo de Alarcón is geen klein bier. De meeste mensen leven binnen de muren van hun domein. Ze hebben zwembaden, honderden vierkante meters tuin en soms zelfs vreemde huisdieren. Op straat zie je nauwelijks een levende ziel. De buurt heeft privébewaking, compleet met een slagboom voor wie er binnen of buiten wil. In augustus is bovendien bijna iedereen er op vakantie. Het gros van de passanten zijn tuinmannen, poetshulpen of andere arbeiders.

Bijna niemand wist dat er in de buurt ook een landschildpad woont. Het dier weegt zo’n 30 kilo, evenveel als een gemiddeld kind van 9 à 10 jaar oud. De schildpad komt oorspronkelijk uit het gebied van de Sahara en de Sahel. De tuin waar het dier leeft, is nauwkeurig afgezet.

Afgelopen 18 juli bracht echter een verrassing. In de namiddag belden bewoners uit de Calle Libra de Aravaca in de late namiddag de politie. Op vijf kilometer van zijn thuis was de schildpad op straat gespot. De politie kwam ter plaatse en trof het dier aan tussen verbaasde buurtbewoners. Het bevond zich in goede gezondheid. Alles wijst er op dat de schildpad thuis zelf ontsnapte en afdwaalde tot op de plaats waar het weer gevonden werd.

Het dier had wel een microchip, maar bij nader onderzoek bleek dat de papieren toch niet helemaal in orde waren. Het is in Spanje legaal een landschildpad te houden. Toch kreeg de eigenaar een boete omwille van de administratieve fout.