Rechters onderzoeken 15 jaar corruptie bij PP regio-regeringen Madrid

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De rechters zijn in de fraude en corruptie zaak ‘Punica’ in totaal 15 jaar regio-regeringen in de autonome regio Madrid (en andere regio’s zoals Murcia en Castilla y Leon) aan het onderzoeken. Alle regionale premiers in Madrid tussen 2003 en 2018 zijn op de een of andere manier betrokken geweest bij fraude en corruptie en al die 15 jaar waren dit regionale premiers van de conservatieve politieke partij Partido Popular. De laatste die door de rechter in verband zijn gebracht met corruptie zijn de voormalige regiopremiers Aguirre en Cifuentes. 

De nieuwe regiopremier van de regio Madrid is nog maar drie weken geleden aan de macht gekomen dankzij de steun van Ciudadanos en VOX en nu al heeft zij problemen. Weliswaar roept Ayuso dat zij van een nieuwe generatie is die de fraude en corruptie achter zich heeft gelaten en dat ze hard zal optreden tegen elke vorm van fraude en corruptie maar haar naam wordt toch ook al weer genoemd met frauduleuze activiteiten.

Daarnaast blijkt dat de PP regio-premiers tussen 2003 en 2018 allemaal hetzelfde riepen als de huidige premier en allemaal inmiddels betrokken zijn bij corruptie en fraude schandalen. Het gaat dan om Esperanza Aguirre die tussen 2003 en 2012 de scepter zwaaide in de regio Madrid, Ignacio Gonzalez tussen 2012 en 2015 die nu in de gevangenis zit en Cristina Cifuentes tussen 2015 en 2018 die ook haar functie heeft moeten opgeven en nu samen met Aguirre voor de rechter zal moeten verschijnen.

Volgens de onderzoeksrechter is met name Esperanza Aguirre de persoon geweest die de touwtjes in handen had bij de fraude binnen de PP partij. Zij gaf opdrachten aan andere medewerkers waarvan er reeds enkele in de cel zijn beland. Na vijf jaar onderzoek meent men nu dat Aguirre een belangrijke rol speelde bij de verkiezingscampagnes van 2003, 2007 en 2011 waar de PP partij en sommige politici minstens 11 miljoen euro openbaar geld in de eigen zak wist te steken. 

In het geval van de voormalige presidente Cristina Cifuentes meent de rechter dat er reden is te geloven dat zij tussen 2009 en 2011 veel bedrijven opdrachten heeft gegeven en dat haar partij daar rijker van is geworden. 

De vraag is dus nu wat deze nieuwe bewegingen bij de rechters zal betekenen voor de huidige PP regio-regering van Isabel Diaz Ayuso. Wordt zij het volgende slachtoffer en wordt bewezen of zijn er gegronde redenen om aan te nemen dat ook zij in het rijtje van haar voorgangers kan komen te staan. Of blijft ze overeind en gaat ze daadwerkelijk de fraude en corruptie binnen de PP in Madrid bevechten. De tijd zal het leren.