De vraag naar elektrische fietsen en steps is gedaald in Spanje

De vraag naar elektrische fietsen en steps is gedaald in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

De vraag naar elektrische fietsen en steps is gedaald in Spanje

De populariteit van elektrische fietsen in Spanje is de laatste jaren flink toegenomen, maar recente gegevens laten een grote afname in de vraag zien. Tot en met eind september 2024 is er een daling van maar liefst 70% gerapporteerd vergeleken met het jaar ervoor. Ook de vraag naar elektrische steps heeft met 44% te maken gehad met een terugval in Spanje. Dit volgens informatie van Idealo, die vorig jaar nog meldde dat de vraag naar elektrische fietsen in 2021 en 2022 met bijna 320% waren gestegen.

Terwijl landen zoals Duitsland (+17%), Frankrijk (+11%) en het Verenigd Koninkrijk (+31%) een constante of zelfs toenemende vraag hebben, zit Spanje helaas in een negatieve spiraal. Dit heeft niet alleen invloed op de bedrijven die elektrische fietsen maken en verkopen, maar ook op de stedelijke infrastructuren die zich hebben aangepast aan deze nieuwe vormen van mobiliteit.

Volgens Idealo zijn de kosten van elektrische fietsen in de afgelopen twee jaar gedaald. Ze zijn bijna 13% goedkoper geworden in vergelijking met 2022, en momenteel liggen ze gemiddeld op 1.966,30 euro in Spanje.

Fietsen in de stad wordt steeds populairder in Spanje. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar verschillende steden zijn al goed ingericht hiervoor. Vitoria, Sevilla, Valencia en Barcelona zijn een paar van de beste steden om op de fiets te verkennen, met veel fietspaden beschikbaar.

Aan de andere kant zijn elektrische steps flink in prijs gestegen, met een toename van 33% sinds 2022. Dit kan ervoor zorgen dat consumenten minder snel geneigd zijn om deze voertuigen te kopen. Toch blijft Spanje een van de goedkoopste landen in Europa om een elektrische step aan te schaffen, met een gemiddelde prijs van 523 euro.

Een andere belangrijke factor die de vraag naar elektrische steps beïnvloedt in Spanje, is de toegenomen regelgeving rondom het gebruik ervan. Steden als Madrid hebben bijvoorbeeld maatregelen genomen die het gebruik van elektrische steps beperken. De beslissing om elektrische steps bedoeld voor de verhuur uit de circulatie te halen vanwege veiligheidszorgen heeft geleid tot een vermindering van de keuze voor consumenten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat regels essentieel zijn voor veiligheid en ordening, maar ze kunnen ook de toegankelijkheid van elektrische steps beïnvloeden. Als mensen het idee hebben dat hun keuzevrijheid beperkt is, zijn ze minder geneigd om in zulke producten te investeren.