Winterse ‘taró’ mist in Málaga

Winterse ‘taró’ mist in Málaga
Beeld: Twitter

Winterse ‘taró’ mist in Málaga

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het is een fenomeen dat meer in de zomer plaatsvindt maar ook soms kan voorkomen in de winter, zoals nu begin februari. De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ is een weerfenomeen wat voor de inwoners van de stad en omgeving niet meer als een verrassing komt maar dan meestal gedurende de zomermaanden en niet in de winter. De hagel, regen en grote temperatuurverschillen van de afgelopen dagen hebben echter voor een winterse ‘taró’ gezorgd.

Het uitzonderlijke weer van de afgelopen week met regen en hagel op enkele dagen gevolgd door zomerse temperaturen van 25 graden of meer en daarna een wijziging van de wind hebben ervoor gezorgd dat dit vreemde weerfenomeen in een februari maand kon plaatsvinden.

De vochtigheid in het achterland komt in vorm van mist naar beneden in de nabijheid van rivieren en meren waarna de mist zich dankzij de wind verplaatst naar de hoofdstad van de provincie Málaga en omgeving. In de zomer komt de ‘taró’ mist vanuit de zee naar het land maar in de winter is dat precies andersom en wordt de mist gevormd boven land en gaat deze richting zee.

De Spaanse weerdienst Aemet zegt dat de mist in de ochtenduren enkele uren kan duren maar zegt ook dat de mist in de middag/avond weer kan terugkeren wanneer de temperaturen weer zakken. Op dinsdag voorspelt men 23 graden voor Málaga maar in de avonduren wordt dat 12 graden.

Zomerse ‘taró’

De ‘bruma’ of ‘niebla de taró’ wordt in de zomer meestal gevormd als een massa warme lucht opkomt uit Noord Afrika en deze in contact komt met de Alboran zee. De zee heeft een temperatuur van minder dan 25 graden waarbij het onderste deel van de warme lucht in contact komt met de koelere lucht, deze condenseert en er een dichte mist wordt gevormd.

Oorsprong naam

De zeelui noemen deze mist ‘niebla de taró’, bekend van El Palo tot aan Estepona waarbij de naam afkomstig is van de feniciërs. Aan land kent men dit fenomeen meer als ‘bruma’. Het speciale weerfenomeen vindt in de zomer meestal plaats in de ochtenduren en maar zelden in de middag. In de winter kan de mist zowel ‘s morgens als ‘s avonds plaatsvinden vanwege de temperatuurverschillen.