MADRID – Begin april heeft het boek ‘De Zaanse Spanjestrijders’ van de auteurs Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld de eerste Bredehofprijs gewonnen. In het boek wordt beschreven hoe de Spaanse Burgeroorlog in 1936 ontstond en daarna hoe het kwam dat Zaankanters bij die oorlog betrokken raakten.
Elk jaar op 4 mei wordt in Nederland stilgestaan bij de dodenherdenking maar elk jaar wordt er ook aandacht gevraagd om de Spanjestrijders zoals we HIER schrijven. Het boek ‘De Zaanse Spanjestrijders’ is een bundeling van o.a. de verhalen van 25 mannen en één vrouw die naar Spanje trokken om te strijden.
Tachtig jaar geleden eindigde de Spaanse burgeroorlog (1936-1939), voorspel van de Tweede Wereldoorlog. Uit de Zaanstreek namen 25 mannen dienst in de Internationale Brigades, het vrijwilligersleger dat tegen Hitler-vriend Franco vocht en verloor.
Eén vrouw, uit het Zaandamse gemeente ziekenhuis, ging als verpleegster naar Spanje. Wie waren die mensen? Waarom gingen ze? En waarom keerden sommigen al snel of zelfs al halverwege de reis terug?
Aan de hand van foto’s, brieven, documenten en kranten zoeken de auteurs antwoord op deze vragen. Ze reconstrueren de lotgevallen van overtuigde communisten, maar ook van mannen die eigenlijk op zoek waren naar werk.
Ze schetsen een beeld van de Zaanstreek in de crisisjaren en laten zien hoe de Telegraaf de streek als hotspot voor ronselaars en misleide slachtoffers zag. Het boek laat gewone mensen aan het woord die veel risico’s namen: de Zaanse Spanjestrijders.
Het 188 pagina’s tellende boek is o.a. HIER te koop voor 14,95 euro terwijl het boek tijdelijk bij Bol.com niet leverbaar is.