In deze verkiezingen voor het Europees Parlement op 9 juni 2024 komen verschillende kandidaten uit verschillende partijen met uiteenlopende standpunten samen. Elk van hen brengt een unieke visie en agenda mee naar het Europese toneel. Laten we eens kijken naar de belangrijkste kandidaten en hun prioriteiten.
De Europese verkiezingen zijn nog nooit zo belangrijk geweest als dit jaar. Tussen 6 en 9 juni zullen er verkiezingen worden gehouden voor de 720 leden van het Europees Parlement, dat benadrukt dat deze verkiezingen ‘fundamenteel’ zijn, omdat ze bepalen welk EU-model er de komende jaren zal zijn. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van de opkomst van extreemrechts in veel landen van de Europese Unie.
Spanje is een van de grootste lidstaten van de Europese Unie en heeft een belangrijke stem in het Europees Parlement. Met 59 zetels in 2023 is Spanje het vierde land met de meeste Europarlementariërs, na Duitsland, Frankrijk en Italië. Voor de 2024 verkiezingen komen daar 2 zetels bij waardoor het totaal op 61 Europarlementariërs komt te staan. In Spanje wordt op 9 juni gestemd op onder andere de onderstaande kandidaten.
Teresa Ribera (PSOE)
Teresa Ribera, de huidige vicepremier en minister van Ecologische Transitie, voert de lijst aan voor de socialistische PSOE-partij. Als juriste en voormalig directeur van het Spaanse Bureau voor Klimaatverandering, heeft ze een sterke focus op groene kwesties en het bestrijden van klimaatverandering.
Teresa Ribera benadrukt het belang van het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen en energietransitie. Ze pleit voor strenge emissiereductiedoelstellingen om een koolstofarme economie te realiseren. Daarnaast zet ze in op investeringen in duurzame mobiliteit en groene infrastructuur.
Ribera’s campagne benadrukt ook het belang van sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen voor alle Europeanen, zoals betere arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon, gelijke toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en bestrijding van armoede en bevordering van sociale inclusie.
Dolors Montserrat (PP)
Dolors Montserrat, de kandidaat van de conservatieve Partido Popular (PP), richt zich vooral op economische kwesties en het verbeteren van het concurrentievermogen van Spanje en Europa. Bevorderen van ondernemerschap en investeringen, verlagen van belastingen en bureaucratie en Hervormen van de arbeidsmarkt voor meer flexibiliteit zijn enkele agendapunten van Dolors Montserrat.
Montserrat pleit voor strengere regels en controles op migratie naar Europa, zoals het verstevigen van de buitengrenzen van de EU, een strenger toezicht op asielbeleid en illegale immigratie en samenwerken met derde landen voor betere migratiebeheersing.
Irene Montero (Podemos)
Irene Montero, de kandidaat van de linkse Podemos-partij, zet zich in voor een meer gelijkwaardig en sociaal Europa door onder andere het bevorderen van gendergelijkheid en LHBTI-rechten, het bestrijden van sociale ongelijkheid en armoede en versterken van de sociale zekerheid en arbeidsrechten.
Montero’s campagne benadrukt ook de noodzaak van een groene en duurzame transitie door te investeren in hernieuwbare energie en schone technologieën, een strenge milieunormen en bescherming van de biodiversiteit en het bevorderen van een circulaire en duurzame economie.
Estrella Galán (Sumar)
Estrella Galán, de kandidaat van de nieuwe progressieve alliantie Sumar, maakt van feminisme en gendergelijkheid haar belangrijkste prioriteiten. Het bestrijden van gendergerelateerd geweld en discriminatie, het bevorderen van gelijke kansen en lonen voor vrouwen en het versterken van reproductieve rechten en LHBTI-rechten zijn enkele agendapunten.
Jorge Buxade (Vox)
Jorge Buxade, de kandidaat van de rechtse Vox-partij, pleit voor een strenger migratiebeleid en meer nationale soevereiniteit binnen de EU. Voor Vox is het sluiten van grenzen voor illegale immigratie, het beperken van de bevoegdheden van EU-instellingen en het geven van meer beslissingsmacht aan nationale overheden van groot belang. Daarnaast hecht de partij waarde aan het behoud van het traditionele gezinsmodel en genderrollen, het beperken van LHBTI-rechten en abortusrechten, en het beschermen van de christelijke wortels van Europa.
Jordi Cañas (Ciudadanos)
Jordi Cañas, de kandidaat van de centristische Ciudadanos-partij, staat voor verdere Europese integratie en liberale waarden. Hij wil de Europese samenwerking en instellingen versterken, individuele vrijheden en burgerrechten beschermen, en vrije handel en open grenzen bevorderen.
Cristina García (Pacma)
Volgens de kandidaat van de Spaanse Dierenrechtenpartij PACMA kan de partij dit keer geschiedenis schrijven met een vertegenwoordiging in het Europees Parlement. Pacma streeft naar een verbod op stierenvechten en jagen, strengere straffen voor dierenmishandeling, maatregelen tegen klimaatverandering en verdediging van publieke diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs.
Diana Riba (ERC)
Diana Riba, de kandidaat van de Catalaanse partij ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) en de coalitie Ahora Republicas, staat bekend om haar sterke toewijding aan Catalaanse onafhankelijkheid en het recht op zelfbeschikking. Ze pleit voor een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid, het beschermen van de Catalaanse taal en cultuur en het verdedigen van “politieke gevangenen en ballingen”.
Toni Comín (Junts)
Toni Comín, de kandidaat van Junts per Catalunya en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, is toegewijd aan de Catalaanse zaak en democratische waarden. Hij verdedigt democratische rechten en vrijheden, streeft naar erkenning van Catalaanse onafhankelijkheid en beschermt “politieke ballingen en activisten”. Comín zet zich in voor een rechtvaardige behandeling van Catalonië en haar streven naar zelfbeschikking, evenals het beschermen van degenen die zich inzetten voor deze zaak.
Oihane Agirregoitia (PNV)
Oihane Agirregoitia, de kandidaat van de Baskische partij PNV en de alliantie CEUS, staat bekend om haar inzet voor Baskische autonomie en culturele identiteit. Ze verdedigt de Baskische taal, cultuur en tradities, streeft naar meer autonomie en zelfbestuur voor Baskenland en bevordert culturele uitwisseling en diversiteit binnen Europa. Haar focus ligt op het versterken van de positie van Baskenland en het behouden van de unieke Baskische identiteit binnen een diverse Europese context.
Alvise Pérez (Se acabó la fiesta)
Alvise Pérez, de kandidaat van de anti-establishmentbeweging Se acabó la fiesta, is beroemd om zijn radicale standpunten en pleidooi voor politieke vernieuwing. Hij wil corruptie en belangenverstrengeling aanpakken, breken met traditionele politieke structuren en praktijken, en luisteren naar de stem van het volk door meer directe democratie te bevorderen.