In Spanje wonen zou makkelijker worden met de nieuwe Europese digitale identiteit

In Spanje wonen zou makkelijker worden met de nieuwe Europese digitale identiteit
beeld: @EU_Commission / twitter
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt voor de oprichting van een Europese digitale identiteit (eID) bedoeld voor individuen en bedrijven. Het streven is dat tegen 2030 minimaal 80% van de EU-burgers deze digitale identiteit kan gebruiken om toegang te verkrijgen tot essentiële openbare diensten. Met deze eID kan elke EU-burger zich veel makkelijker identificeren binnen de Europese Unie. Dat zou dus in de toekomst en in de praktijk heel makkelijk zijn voor Nederlanders of Belgen die in Spanje willen gaan wonen of daar al woonachtig zijn of Spanjaarden die zich in een ander EU-land willen vestigen.

Er gaat bij verhuizen veel tijd verloren met de administratieve en bureaucratische rompslomp. Met het nieuwe Europese digitale identiteit zou daar deels een einde aan kunnen komen. Maar wat is dat Europese digitale identiteit dan en wanneer kun je het gebruiken?

Er is nog geen datum bekend over de lancering van de Europese digitale identiteit dus dat zou nog wel een tijd kunnen gaan duren. Toch heeft de Europese Commissie al een website met alle informatie gelanceerd zodat EU-burger zich alvast kunnen informeren en voorbereiden op de komst van de Europese digitale identiteit.

Wat is het

Er wordt dus gewerkt aan een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger, elke inwoner en elke onderneming in de EU die dat wil. Je kunt jezelf daarmee identificeren en kiezen welke persoonlijke gegevens je wilt delen, zowel online als offline, met overheidsinstanties en bedrijven in de hele EU.

Iedere EU-burger en inwoner van de EU kan die in een persoonlijke digitale portemonnee opslaan.

Waarom

Momenteel kunnen nog maar zo’n zes op de tien EU-burgers in 14 lidstaten hun nationale elektronische identiteitsbewijs in een ander land gebruiken.

In alle EU-landen samen accepteert nog maar 14% van alle belangrijke openbare dienstverleners zo’n elektronisch bewijs uit een ander land, bijvoorbeeld om iemands identiteit te checken zonder extra wachtwoord. Erg vaak gebeurt dat nog niet, maar het aantal gevallen neemt wel toe.

Uit een Eurobarometer-enquête blijkt dat 72% van alle gebruikers wil weten hoe sociale media hun gegevens verwerken. 63% van alle EU-burgers wil een unieke en veilige digitale identiteitskaart voor alle online diensten.

Voordelen

Iedereen die een nationaal identiteitsbewijs kan krijgen, heeft ook recht op een digitale identiteit die overal in de EU wordt erkend. Het is een simpele en veilige manier om te controleren hoeveel informatie je wilt delen voor bepaalde diensten als dat nodig is.

Het is een bewijs dat je in jouw digitale portemonnee op je smartphone of ander apparaat kunt bewaren om:

  • je identiteit online en offline te bewijzen
  • officiële gegevens op te slaan en uit te wisselen met overheidsinstanties, zoals je voor- en achternaam, geboortedatum en nationaliteit
  • gegevens op te slaan en uit te wisselen met vertrouwde particuliere partijen
  • te bevestigen wat je rechten zijn, bijv. om in een bepaald land te wonen, werken of studeren

Wat is het nut?

Er zijn talloze situaties waarin je zo’n Europese digitale identiteit zou kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • officiële handelingen zoals de aanvraag van een geboorteakte of een medische verklaring, een adreswijziging enz.
  • een bankrekening openen 
  • je belastingaangifte
  • een inschrijving aan een universiteit (ook in een ander land)
  • een recept van je dokter bewaren en in een ander EU-land afhalen 
  • je leeftijd bewijzen
  • een auto huren met je digitaal rijbewijs
  • inchecken in een hotel

Meer informatie over de Europese digitale identiteit is te lezen op de Nederlandstalige informatieve website van de Europese Commissie KLIK HIER.