Einde toeristische zomer zorgt voor toename werklozen in Spanje

Einde toeristische zomer zorgt voor toename werklozen in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Einde toeristische zomer zorgt voor toename werklozen in Spanje

De werkloosheid in Spanje is iets waar velen zich druk om maken, vooral gezien de recente cijfers die een toename van 21.884 werklozen in augustus aangeven. Ook is het aantal mensen dat bij de Sociale Zekerheid staat ingeschreven met 193.704 gedaald naar 21,2 miljoen werkenden. Deze cijfers vallen samen met het einde van de drukke toeristische augustusmaand.

De recente gegevens tonen aan dat de werkloosheid in augustus voor beide geslachten is gestegen. Het aantal vrouwelijke werklozen steeg met 10.913, terwijl het aantal mannelijke werklozen met 10.971 toenam.

Vrouwen hebben vaak een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, en hun stijgende werkloosheid kan verschillende redenen hebben. Ten eerste werken veel vrouwen in de dienstsector, die sterk afhankelijk is van seizoenswerk en wisselingen in de vraag. Deze sector heeft in augustus een flinke toename van werkloosheid ervaren.

Mannen zien ook een toename in werkloosheid. Veel van hen werken in de bouw- en industriesector, waar de banen onder druk staan door economische onzekerheden. Deze stijging in werkloosheid bij mannen kan ook te maken hebben met de opkomst van automatisering en technologische ontwikkelingen, waardoor traditionele functies verdwijnen.

Catalonië zag de grootste stijging van het aantal werklozen, met een toename van 8707 mensen. Dit kan deels liggen aan de grote hoeveelheid toerisme en diensten, die in de zomermaanden vaak toenemen. Aan de andere kant merkten regio’s zoals de Canarische Eilanden en Extremadura een daling van respectievelijk 443 en 365 werklozen. Dit kan erop wijzen dat er goede beleidsmaatregelen of economische initiatieven zijn getroffen om de werkgelegenheid te verbeteren.

In samenhang met de stijgende werkloosheid, zien we een afname van het aantal geregistreerde werkenden bij de Sociale Zekerheid. In augustus daalde dat aantal met 193.704 mensen. Dit aantal is groter dan het aantal werklozen, en er kunnen verschillende redenen voor zijn. Aan het eind van augustus waren er in totaal 21.189.402 werkenden geregistreerd bij de Seguridad Social.

Ga naar de inhoud