Zes op de tien slachtoffers van partnergeweld zijn vermoord in de zomermaanden in Spanje

Zes op de tien slachtoffers van partnergeweld zijn vermoord in de zomermaanden in Spanje
Beeld: via canva.com

Zes op de tien slachtoffers van partnergeweld zijn vermoord in de zomermaanden in Spanje

In de zomer is het voor veel mensen een tijd van ontspanning, vakantie en plezier. Helaas is deze periode ook getuige van een verontrustende stijging van partnergeweld in Spanje. De cijfers zijn schokkend: meer dan 60% van de vrouwen die slachtoffer zijn van geweld door partners of ex-partners worden in de maanden juni, juli en augustus vermoord.

Tot en met 31 augustus 2024 zijn er dit jaar al 32 vrouwen door hun partner of ex-partner om het leven gebracht. Van deze moorden vond 60% plaats in de maanden juni (7 doden), juli (8 doden) en augustus (5 doden).

In juli zien we het grootste aantal vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld in Spanje, met 136 doden sinds 2003, 119 doden in de tweede dodelijkste maand juni en in augustus met 117 vermoorde vrouwen  Veel experts hebben geprobeerd uit te zoeken waarom dit zo is. De mix van warmere temperaturen, sociale druk en partners die meer thuis zijn, lijkt een heftige combinatie te vormen die geweld aanwakkert.

In de zomer hebben vrouwen vaak meer ruimte en kansen om sociaal actief te zijn. Dit kan echter een gevoel van controleverlies bij hun agressoren met zich meebrengen. Deze agressoren kunnen moeite hebben om met deze veranderingen om te gaan, wat kan leiden tot oplopende spanning en zelfs geweld.

Ook de zomervakantie beïnvloedt de gezinsdynamiek doordat kinderen thuis zijn en dagelijkse routines ontbreken. Dit kan leiden tot meer spanningen en conflicten, waarbij ouderstress soms resulteert in geweld tegen partners.

Kinderen zien vaak ongewild partnergeweld, wat hun veiligheid en welzijn bedreigt. Dit kan een cyclus van geweld veroorzaken die over generaties voortduurt. Getuige zijn van geweld kan ernstige emotionele en psychologische problemen bij kinderen opleveren, zoals angsten, depressie, en moeilijkheden met gezonde relaties in de toekomst.

Ga naar de inhoud