In het dorpje Polinyà nabij Barcelona zitten ze al een tijdje met de handen in het haar. Het dorp wordt overspoeld door teken. Dat vormt een gevaar voor de gezondheid van haar inwoners. Zeker nu men in heel Catalonië een opmars van de insecten ziet, zoekt men naarstig naar oplossingen.
Polinyà, een klein dorpje in de provincie Barcelona, wordt tegenwoordig weleens het Spaanse Hamelen genoemd. Hier echter geen rattenplaag die het dorp teistert. Deze keer gaat het om teken (garrapatas). Die kleine insecten bijten zich vast in de menselijke huid om bloed te zuigen. Vooral omdat de teken de gevaarlijke ziekte van Lime overdragen, is een beet niet zonder risico.
Vorig jaar in juni kwam in het nieuws dat Polinyà met een tekenplaag zat. Het gemeentebestuur kwam meteen in actie, bijvoorbeeld door konijnen te vangen in de publieke ruimte en af te voeren, uit vrees dat ze de grootste verspreiders van de larven van de teken waren.
Vandaag trekken de bestrijdingsdiensten opnieuw aan de alarmbel. De plaag is terug van nooit weggeweest. Eigenlijk krijgt men ze in Polinyà niet onder controle en is de situatie nog steeds onopgelost.
De kleine boosdoeners lijken overal te zitten in het dorp. Grasveldjes, stukjes bos, zelfs in de middelbare school moest men kortgeleden nog ingrijpen. De teken hebben best een stevig karkas. Je krijgt ze dus niet zomaar klein. Een teek kan bovendien tussen de 400 en 1400 eitjes per dag leggen. Zelfs als die niet allemaal uitkomen, kan het bijgevolg bijzonder snel gaan.
Volgens studies kan de stijgende populatie het gevolg zijn van de warmere winters onder de klimaatsopwarming. Ook een toename in het aantal dieren die de teken als gastheer gebruiken zoals everzwijnen en konijnen kan een verklaring vormen. Waarschijnlijk ligt het aan meerdere factoren, maar zeker is dat er snel moet worden ingegrepen.