Galicië biedt 125 tot 150 euro aan wie een kat of hond adopteert

Galicië biedt 125 tot 150 euro aan wie een kat of hond adopteert
Beeld: via canva.com

Galicië biedt 125 tot 150 euro aan wie een kat of hond adopteert

In Spanje worden nog steeds jaarlijks duizenden katten en honden achtergelaten of verwaarloosd. De Xunta de Galicia, de regionale overheid van Galicië, komt met een bescheiden financiële stimulus voor wie er over denkt een huisdier te adopteren. Het wil zo bekijken of het de druk op de opvangcentra een beetje kan verlagen.

Het probleem van verwaarlozing van huisdieren blijft in Spanje een ernstig en verontrustend fenomeen. Volgens data van de Affinity Foundation werden in 2022 nog ongeveer 288.000 honden en katten opgevangen in dierenasielen over het hele land. Ondanks de moeite voor al die dieren een thuis te vinden, blijft de hoeveelheid niet geadopteerde dieren alarmerend hoog.

In het licht van die problematiek komt de Xunta de Galicia (overheid van Galicie) met een bijzonder voorstel. De Xunta wil adoptie stimuleren boven de aankoop van nieuwe dieren en hoopt op die manier ook een voorbeeld te geven aan andere autonome regio’s.

Om dat doel te bereiken biedt de Xunta voortaan 150 euro aan eenieder die een hond adopteert en 125 euro aan wie voor een kat kiest. Dat geld dient om de eerste kosten op te vangen; het plaatsen van een microchip, de ontworming, de vaccinatie en de castratie van het dier. De Xunta trok voor de maatregel 125.000 euro uit in de hoop zo een 1000 aanvragen te kunnen betalen. Als alles goed gaat, is het de bedoeling meer geld vrij te maken.

Het programma ging van start in juni en is beschikbaar tot 30 september. Wie interesse heeft moet alleen de documenten voorleggen die de kosten van de dierenarts rechtvaardigen. Per aanvrager kunnen maximaal twee beurzen worden toegekend.