Nieuwe benamingen stormen 2022-2023 in Spanje bekend gemaakt

Nieuwe benamingen stormen 2022-2023 in Spanje bekend
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet heeft samen met het Franse Meteo-France, de Portugese weerdienst IMPA, Luxemburg en sinds 2020 ook het Belgische KMI de benamingen voor de stormen 2022-2023 bekend gemaakt. In 2017 bedachten de nationale weerdiensten om namen te bedenken voor de stormen (codes oranje en rood) die over de landen trekken. Dat deed men naar voorbeeld van andere Europese landen en de Verenigde Staten zodat de bevolking makkelijker aan een storm kan denken.

Voor het stormseizoen 1 september 2022 tot en met 31 augustus 2023 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal, Frankrijk, Luxemburg en België de volgende namen bedacht: Armand, Béatrice, Claudio, Denise, Efraín, Fien, Gérard, Hannelore, Isaack, Juliette, Kamiel, Larisa, Mathis, Noa, Oscar, Patricia, Rafael, Sarah, Tiago, Valérie, Waid.

In 2017 bedachten de toen nog drie nationale weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk namen die op alfabetische volgorde en afwisselend vrouwelijk en mannelijk aan de stormen gegeven werden. Dat waren toen Ana, Bruno, Carmen, David, Emma, Félix, Gisele, Hugo, Irene, José, Katia, Leo, Marina, Nuno, Olivia, Pierre, Rosa, Samuel, Telma, Vasco en Wiam.

In 2018 waren de namen voor de stormen Adrian, Beatriz, Carlos, Diana, Etienne, Glora, Gabriel, Helena, Isaias, Julia, Kyllian, Laura, Miguel, Nicole, Oscar, Patricia, Roberto, Sara, Teo, Vanessa en Walid en in 2019 waren de namen Amelie, Bernardo, Cecilia, Daniel, Elsa, Fabien, Gloria, Herve, Ines, Jorge, Karine, Leon, Myriam, Norberto, Odette, Prosper, Raquel, Simon, Teresa, Valentín en Wanda.

In 2020 waren de namen voor de stormen: Alex, Barbara, Clement, Dora, Ernest, Filomena, Gaeten, Hortense, Ignacio, Justine, Karim, Lola, Mathieu, Nadia, Octave, Paula, Rodrigo, Sofia, Tristan, Viviane, Walter. In 2021 waren de namen voor de stormen: Aurore, Blas, Celia, Diego, Evelyn, Fabio, Georgia, Hans, Isabel, Jean-Louis, Konstantina, Lucas, Marjane, Nikolai, Odalys, Paris, Rada, Stefano, Taimi, Vladimir en Wallis.

2022-2023

Voor het stormseizoen 2022-2023 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal, Frankrijk, Luxemburg en België de volgende namen bedacht: Armand, Béatrice, Claudio, Denise, Efraín, Fien, Gérard, Hannelore, Isaack, Juliette, Kamiel, Larisa, Mathis, Noa, Oscar, Patricia, Rafael, Sarah, Tiago, Valérie, Waid.

stormnamen

Europees netwerk

Spanje hoort bij de zuidwestgroep die wordt gevormd door België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal en Spanje als onderdeel van het samenwerkingsverband EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten. EUMETNET streeft naar een systeem ontwikkeld met stormnamen voor heel Europa. Momenteel zijn er vijf actieve groepen in Europa. De westgroep bestaat uit Nederland, Groot Brittannië en Ierland omdat in Nederland de meeste stormen uit het westen komen.

In de noordgroep zitten Denemarken, Zweden en Noorwegen. Sinds 2021 zijn er ook twee nieuwe groepen rond de Middellandse Zee. De centraalgroep met Italië, Slovenië, Kroatië, Noord-Macedonië, Montenegro en Malta. En de zuidoostgroep met Griekenland, Cyprus en Israël. Iedere groep heeft zijn eigen namenlijst, maar als de storm zich van het ene naar het andere gebied verplaatst behoudt deze zijn eerst gegeven naam. Duitsland behoort niet tot een groep, zij hebben sinds 2009 (storm Klaus) een commercieel systeem voor stormnaamgeving.

Nederland

Overigens staat op de website van de Nederlandse KNMI ook een overzicht van de namen die men in Nederland, Ierland en Groot Brittannië geeft aan de stormen code oranje en rood, te weten: Antoni, Betty, Cillian, Daisy, Elliot, Fleur, Glen, Hendrika, Íde, Johanna, Khalid, Loes, Mark, Nelly, Owain, Priya, Ruadhán, Sam, Tobias, Val en Wouter. Net zoals bij de Spaanse benamingen worden de letters Q, U, X, Y en Z niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

namen