Spanjaarden maken zich meer zorgen over hun pensioen dan andere Europeanen

Spanjaarden maken zich meer zorgen over hun pensioen dan andere Europeanen
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Pensioen is een nieuwe fase in het leven, maar er is vaak geen voorbereiding of overgangsperiode. Economisch gezien betekent pensioen voor de meeste Spanjaarden dat ze van inkomsten uit werk naar een uitkering van de sociale zekerheid gaan. Hoewel dit systeem genereus is, zijn Spanjaarden zich meer zorgen gaan maken dan andere Europeanen over het comfortabel kunnen leven in deze fase.

Spanjaarden zijn zich meer zorgen gaan maken over hun pensioen dan andere Europeanen. 7 van de 10 Spanjaarden maakt zich zorgen over het niet kunnen garanderen van een pensioen zonder financiële zorgen, terwijl dit percentage in Europa gemiddeld 62% is. 60% van de Spanjaarden is bang niet genoeg te sparen voor de toekomst, terwijl dit percentage in Europa gemiddeld 61% is.

De Spaanse pensioenen zijn relatief hoog in vergelijking met de landen in het noorden van Europa, maar ze zijn vergelijkbaar met de landen in het zuiden. De uitkeringen van het eerste pijler, dat wil zeggen de uitkeringen die de Sociale Zekerheid betaalt, bedragen tussen 60% en 70% van het salaris vóór pensionering. Dit is hoger dan in de meeste Noord-Europese landen, maar lager dan in Italië en Griekenland.

Op dit moment staat Spanje in de top 10 van landen die zich zorgen maken over hun pensioen, aangevoerd door Portugal (79%), en boven Frankrijk (60%), Duitsland (58%), het Verenigd Koninkrijk (57%) of Italië (55%). In België maakt 54% zich zorgen en de lijst wordt afgesloten door Nederland met 44% van de mensen die zich zorgen maken over hun pensioen.

Veel Spanjaarden, vooral jongeren, zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst geen pensioenen meer zullen zijn in Spanje. Deze perceptie is gebaseerd op een aantal factoren, zoals de stijgende levensverwachting, de stijgende kosten van levensonderhoud en de onzekerheid van de arbeidsmarkt.