Kortingen, aanbiedingen en consumentenrechten in Spanje

Kortingen, aanbiedingen en consumentenrechten in Spanje
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Januari is de maand van kortingen en uitverkoop. Veel Spanjaarden profiteren van lagere prijzen om spullen te kopen die ze anders misschien niet zouden hebben gekocht. Maar wat is het verschil tussen kortingen en aanbiedingen? En welke rechten heb je als consument tijdens de uitverkoopperiode?

De traditionele winteruitverkoop begint in Spanje officieel op zondag 7 januari, maar in veel gevallen zul je moeten wachten tot maandag 8 januari als de winkels opengaan. Vanaf die datum tot half of eind maart is het mogelijk veel goedkoper de winter, lente en zomerkleding te kopen in Spanje met kortingen die beginnen bij 40 of 50 procent en uiteindelijk oplopen tot 70 en zelfs 80 procent.

Kortingen (rebajas) en aanbiedingen (descuentos) lijken op elkaar, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.

  • Kortingen (rebajas) vinden meestal plaats tijdens vaste periodes in het jaar, zoals de winterkortingen in januari en de zomerkortingen in juli. Winkels verlagen dan de prijzen van een groot deel van hun assortiment om voorraden te verkopen voordat de nieuwe collecties binnenkomen.
  • Aanbiedingen (descuentos) kunnen het hele jaar door gegeven worden. Het is een manier voor winkels om klanten te lokken, bijvoorbeeld met kortingsacties rondom feestdagen als Black Friday en Kerstmis. Ook worden aanbiedingen gebruikt om minder populaire artikelen te verkopen.

Kortingen zijn dus seizoensgebonden, terwijl aanbiedingen het hele jaar plaats kunnen vinden. Ook is het kortingspercentage bij aanbiedingen vaak lager dan bij kortingen.

Als je iets koopt in de uitverkoop, gelden er een paar wettelijke regels waar winkels zich aan moeten houden:

  • De kwaliteit en garantie van producten mogen niet slechter zijn dan normaal.
  • Artikelen moeten minimaal 1 maand in het assortiment hebben gezeten voordat ze in de uitverkoop gaan. Dus geen spullen inkopen met de bedoeling ze meteen in de solden te gooien.
  • De winkel moet duidelijk het vorige en het nieuwe (uitverkoop)prijs vermelden, of het kortingspercentage aangeven.

Ook als consument heb je rechten:

  • Je mag artikelen altijd terugbrengen als ze gebreken vertonen, ook al zijn ze gekocht in de kortingsperiode.
  • Bij online-aankopen heb je 14 dagen bedenktijd, waarin je zonder opgaaf van reden je pakketje mag terugsturen.
  • Winkels zijn niet verplicht kleding terug te nemen als je simpelweg spijt hebt van je aankoop. Maar veel winkels doen dit uit coulance wel, zeker bij dure artikelen.
winteruitverkoop 1
Drie maanden winteruitverkoop begonnen in de winkels in Spanje
De inwoners en bezoekers van Spanje zijn vanaf zondag in de ban van de winteruitverkoop die traditiegetrouw van 7 januari tot en met half/eind maart duurt en bestaat uit meerdere kortingsperiodes.
logo1 1www.spanjevandaag.com