MADRID – In diverse Europese landen is sprake van lichte paniek omdat het te koud of te warm is in Spanje. Deze weersomstandigheden hebben direct gevolg op de groenten en fruitproductie en dus ook op het aanbod in de winkels in onder andere Nederland en België. Omdat de temperaturen begin dit jaar te laag zijn in Spanje, is het aanbod kleiner en is er een gebrek aan groenten en fruit of stijgen de prijzen enorm.
De tekorten aan bloemkool hebben geleid tot sterk verhoogde prijzen en nu zijn ook andere groenten zoals tomaten, komkommers en paprika’s moeilijk te verkrijgen. De beschikbaarheid van groenten en fruit uit Spanje was de afgelopen weken lager dan normaal als gevolg van de koude temperaturen in dat land.
Nederlandse telers geven aan dat de onvoorspelbare weersomstandigheden in Spanje in december hebben geleid tot een snellere groei van sommige groenten dan normaal. Echter, in januari en februari was het juist te koud in Spanje, waardoor de oogst achterbleef. Dit is een ongunstige situatie omdat er dit jaar meer groenten uit Spanje nodig is vanwege de hoge energiekosten in Nederland.
Momenteel is het in Nederland te donker voor veel groenten om te groeien. Gelukkig zijn er tegenwoordig lampen beschikbaar die voldoende warmte en licht bieden om het gebrek aan zonlicht te compenseren. Normaal gesproken worden bijvoorbeeld tomaten geteeld in Nederlandse kassen in deze periode, maar dit jaar zijn de kosten te hoog. Hierdoor hebben veel telers ervoor gekozen om de lampen niet aan te doen, omdat anders de prijs van de producten te hoog zou worden.
Gewoonlijk worden tomaten, paprika’s en komkommers in Spanje op het land geteeld rond deze tijd van het jaar, waarvoor weinig energie nodig is. Als er een gemiddelde oogst was geweest, zou er dit jaar geen probleem zijn. Helaas werkt het weer dit jaar niet mee. Dit illustreert de afhankelijkheid van weersomstandigheden bij het telen van deze gewassen, iets waar kassen geen last van hebben.
In het Verenigd Koninkrijk is groenten en fruit op rantsoen verkrijgbaar als gevolg van de lage productie in Spanje maar ook door Brexit. In Nederland en België hoeven consumenten daar niet voor te vrezen want de dip in Spanje schijnt voorbij te zijn en de productie is langzaam weer op gang gekomen. Dat wil niet zeggen dat dit meteen in de supermarkten te merken zal zijn want het aanbod van Spaanse groenten en fruit verschilt nog steeds per dag.
Daarbij komt dat de productie in Nederland nu ook weer op gang komt omdat de lente nadert. De lampen hoeven dan minder vaak aan en de energiekosten zijn lager. Tot die tijd kun je natuurlijk ook gewoon de seizoensgroenten zoals prei, witlof, spruiten en boerenkool eten. Deze zijn meer verkrijgbaar en daarnaast ook goedkoper.