In de autonome regio Galicië sloegen vrijwilligers de handen in elkaar na de zware bosbranden in 2017. Zo’n 1.300 mensen vormden een netwerk dat tot nog toe al tussenkwam op 2.000 hectare land. Ze vinden dat de staat niet genoeg doet om de invasieve plantensoorten in te dijken.
In Galicië werden al duizenden hectare aan de Eucalyptusboom gewijd. Toen de overheid een tijdelijk verbod op het planten oplegde, was al meer dan het dubbele van de voorziene oppervlakte voor 2032 met de soort begroeid. Ondertussen is de Eucalyptusboom aanwezig op zo’n 400.000 hectare land. Bovendien kan de Eucalyptus goed tegen bosbranden. Hij schiet snel na een brand weer de hoogte in en verovert dus als eerste nog meer terrein. Na de golf van bosbranden die in 2017 Galicië teisterde, kreeg de Eucalyptus vrij spel. En dat terwijl de boom ook nog eens bijzonder vatbaar is voor brand.
Om dat probleem tegen te gaan sloeg enkele organisaties de handen in elkaar. Brigades, genaamd ‘Brigadas deseucaliptizadoras’, van 30 tot 50 personen gaan in het weekend de strijd aan met de nieuwe Eucalyptusscheuten. Het gaat zowel om privé- en publiekterrein. De deelnemers worden niet betaald maar krijgen wel te eten van de eigenaar van de percelen.
De brigades redden zo enkele oude gewoontes van het platteland. Het gemeenschapswerk (la roga, la hacendera) en de gemeenschappelijke maaltijd (albaroque) na het werken bijvoorbeeld.
Vanuit de brigades klinkt bovendien dat de Galicische overheid (La Xunta) te weinig doet om de invasieve soorten in te dijken. Tegen 2040 zou de Xunta 5% van het terrein waar de Eucalyptusboom op aanwezig is willen vrijwaren van de soort. De overheid wil echter voorlopig nog niet ingaan op waar zij al precies aan die vrijwaring werkt.