Gaat Spanje net zoals Italië ook de kunstmatige intelligentie-tool ChatGPT verbieden?

Gaat Spanje net zoals Italië ook de kunstmatige intelligentie-tool ChatGPT verbieden?
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Sinds eind 2022 wordt er veel geschreven over de kunstmatige intelligentie van ChatGPT. Er zijn voor- en tegenstanders van deze tool om vragen te stellen en alles wat je nog meer met deze AI kunt doen, maar er zijn ook problemen. In Italië maakt de overheid zich zorgen over de privacy en de transparantheid van ChatGPT want waar gaat alle informatie naartoe en waar wordt deze opgeslagen? Daarom is ChatGPT in Italië verboden, maar volgt Spanje met een verbod?

OpenAI lanceerde ChatGPT in november 2022, en sindsdien is de kunstmatige intelligentie-tool over de hele wereld populair geworden, ondanks enige controverse over de privacy van gebruikers en gegevensbescherming. 

Italië waakt over de cyberveiligheid van haar burgers en heeft daarom een tijdelijke blokkade ‘met onmiddellijke ingang’ van ChatGPT ingesteld omdat het de wet op gegevensbescherming niet naleeft. De Italiaanse toezichthouder verzekerde dat er een onderzoek is geopend en dat de blokkering gehandhaafd blijft totdat de chatbot de privacyregels respecteert.

De toezichthouder meldde dat ChatGPT op 20 maart een gegevenslek over zijn gebruikers heeft geleden en benadrukte in de beschikking “het gebrek aan informatie aan alle betrokkenen wiens gegevens door OpenAI worden verzameld en vooral het ontbreken van een juridische basis die de massale verzameling en opslag van persoonlijke informatie rechtvaardigt”.

Italië is niet het enige land dat zich zorgen maakt over privacy. De website Newtral geeft aan dat de toezichthouders van Duitsland en Frankrijk contact hebben opgenomen met de Italiaanse autoriteit om ChatGPT te onderzoeken en te bepalen of zij vergelijkbare blokkades moeten opleggen als die in Italië zijn ingesteld.

Volgt Spanje?

In Spanje nam de website Vozpupuli contact op met het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming (AEPD) om de situatie van OpenAI’s chatbot te achterhalen: “Tot nu toe heeft het Agentschap geen enkele klacht over ChatGPT ontvangen. We volgen echter nauwgezet deze technologische ontwikkelingen, die een belangrijke impact kunnen hebben op de rechten van personen, dus het is niet uitgesloten dat er in de toekomst een onderzoek naar dit onderwerp wordt uitgevoerd” volgens het Agentschap.