Verkiezingscampagne 23J officieel van start in Spanje

Verkiezingscampagne 23J officieel van start in Spanje
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Als je in Spanje woont en de Spaanse televisie bekijkt, zal het je niet ontgaan zijn dat op 23 juli 2023 er vervroegde verkiezingen in Spanje plaatsvinden. Deze werden door de huidige premier van Spanje afgekondigd na de regionale en gemeenteverkiezingen die op 28 mei plaatsvonden. Weliswaar waren de premierskandidaten al weken bezig met een pre-campagne, maar nu is officieel pas de verkiezingscampagne voor de ‘elecciones generales’ begonnen met een favoriet, al zijn er nog andere mogelijkheden.

Volgens de voorspellingen die door veel kranten en televisiekanalen gepresenteerd worden, heeft deze verkiezing een favoriet. Het gaat om Alberto Núñez Feijóo, de partijleider en premierskandidaat voor de Partido Popular (PP). Het was de PP die de regionale en gemeenteverkiezingen als ‘winnaar’ werd gezien en het is ook de PP die in veel autonome regio’s en gemeenten coalities vormt met de extreemrechtse partij VOX.

Pedro Sánchez, afkomstig van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE), zet momenteel een unieke campagne op poten met een hoge mediabelichting. Hij doet dit in een poging om het volgens hem “onjuiste” imago dat gedurende deze legislatuur over hem is gevormd, te corrigeren. De strategie van Pedro Sánchez lijkt te werken want hij doet mee aan talloze tv-programma’s en gaat volgens het campagneteam geen confrontatie uit de weg, iets wat schijnbaar gewaardeerd wordt door de PSOE-stemmers, maar iets wat ook zijn kans op winst iets heeft vergroot.

De nieuwe coalitiepartij Sumar en het extreemrechtse VOX zijn momenteel in een strijd verwikkeld om de derde macht in het Parlement te worden, wat cruciaal kan zijn voor de vorming van een regering. Het is nog onduidelijk of de combinaties van PSOE-Sumar en hun onafhankelijke en nationalistische partners van deze legislatuur, aan de ene kant, en PP-VOX, aan de andere kant, voldoende krachten kunnen bundelen om een regering te vormen en zo een politieke patstelling of nieuwe verkiezingen te vermijden.