De Middellandse Zee ervaart momenteel een mariene hittegolf die zijn weerga niet kent. Recente metingen tonen aan dat de oppervlaktetemperatuur van het water alarmerend hoge waarden bereikt. Op 5 augustus werd een gemiddelde temperatuur van 27,35 graden geregistreerd voor het hele Middellandse Zeebekken, wat neerkomt op een afwijking van +1,98 graden vergeleken met het langjarige gemiddelde.
Deze stijging is niet gelijkmatig verdeeld over het hele gebied. In sommige regio’s, zoals de noordkust van Catalonië en de Alboran Zee bij Andalusië, werden afwijkingen van meer dan +4 graden waargenomen. Deze extreme waarden zijn een duidelijke indicatie van de ernst van de situatie.
Op 5 augustus nam een mareograaf (Spaans: boya) in Pollença (Mallorca) een indrukwekkende temperatuur waar van 30,50 graden. Dat is een lokaal record. De dagen ervoor waren er al bijna 30 graden gemeten bij de boei van Dragonera (Mallorca). Die constante hoge temperaturen laten zien dat er een doorlopend patroon van opwarming in het gebied is. De hoogste temperatuur bij de “boya” van Dragonera en het gebied bij de Balearen is tot nu toe 31,36 graden dat in augustus 2022 werd geregistreerd.
De hoge temperaturen beperken zich echter niet tot de Balearen. Langs de Spaanse kust werden op dezelfde dag ook uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten. De boei van Valencia registreerde 28,42 graden, terwijl die van Tarragona en Barcelona respectievelijk 28,40 graden en 28,30 graden aantoonden. Zelfs in Cabo de Palos in Murcia werd een temperatuur van 27,52 graden gemeten.
De stijgende zeetemperaturen hebben directe gevolgen voor de kustgemeenschappen. Toerisme, een belangrijke economische sector voor veel Mediterrane regio’s, kan worden beïnvloed. Hoewel warmer zeewater aanvankelijk aantrekkelijk kan zijn voor toeristen, kunnen de ecologische gevolgen op lange termijn schadelijk zijn voor de toeristische sector.
Bovendien kan de opwarming van het zeewater leiden tot intensere en frequentere extreme weersverschijnselen, zoals hevige stormen en overstromingen. Dit stelt kustgemeenschappen voor nieuwe uitdagingen op het gebied van rampenparaatheid en infrastructuurplanning.
De vraag die velen bezighoudt, is of de temperaturen in de Middellandse Zee nog verder zullen stijgen deze zomer. Volgens de huidige voorspellingen is het antwoord ja, althans voor de korte termijn. Meteorologische modellen wijzen op aanhoudend hoge temperaturen, vooral in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.
Voor zondag 11 augustus worden temperaturen tussen de 28 en 30 graden verwacht langs de kusten van Turkije, Egypte en Libië. Ook in het zuiden van Griekenland en in Italië worden hoge temperaturen voorspeld. In Spanje wordt een verdere stijging verwacht, vooral langs de kusten van Valencia, het zuiden van Catalonië en de Balearen.
Hoe wordt de watertemperatuur gemeten?
De temperatuur van het zeewater wordt elk uur gemeten door de boeien of in het Spaans ‘boyas’. De duur van de meting varieert van 1 tot 10 minuten, afhankelijk van het type boei. Op basis van deze metingen wordt een gemiddelde berekend dat representatief wordt geacht voor dit uur. De temperatuursensor bevindt zich op verschillende diepten, afhankelijk van het type boei. In de diep water boeien van het zogenaamde buitennetwerk (Red Exterior) bevindt hij zich op 3 meter diepte en in de kustboeien (boyas costeras) bevindt deze zich aan de basis van het casco, op ongeveer 1 meter diepte.
Puertos del Estado heeft een netwerk van 15 boeien in diepe wateren, 12+2 boeien aan de kust, 41 mareografen aan de Spaanse kust, 24 meteorologische sensoren en 4 radaren met hoge frequentie, waarvan 3 worden gedeeld met andere instellingen.