Negen gevallen van Westnijlvirus gevonden in dorpjes in Sevilla

Negen gevallen van Westnijlvirus gevonden in dorpjes in Sevilla
Beeld: via canva.com

Negen gevallen van Westnijlvirus gevonden in dorpjes in Sevilla

De regionale overheid van Andalusië bevestigde deze week negen nieuwe gevallen van Westnijlkoorts, de ziekte die wordt veroorzaakt door het Westnijlvirus. Dat virus komt vooral voor bij vogels. De meeste onder hen worden er niet ziek van, alhoewel sommige vogelsoorten gevoeliger zijn dan andere. Via muggen gaat het virus ook over op andere dieren en mensen.

Het is mogelijk dat je nog nooit over het Westnijlvirus hebt gehoord. Oorspronkelijk kwam het virus alleen in Afrika voor. Ondertussen heeft het zich echter over de hele wereld verspreid. Ook in Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal werden gevallen ontdekt.

Het Westnijlvirus wordt overgedragen door de gewone huissteekmug (culex pipiens). De virusoverdracht gebeurt wanneer die mug eerst een besmette vogel of zoogdier steekt en vervolgens een mens aanvalt.

De meeste mensen ondervinden gelukkig weinig tot geen gevolgen van het westnijlvirus (80% van de gevallen is asymptomatisch). Wie wel ziek wordt, ervaart gewoonlijk griepachtige symptomen als koorts, hoofdpijn en spierpijn. Slechts in zeldzame gevallen ontaardt het virus in ernstige gevolgen als een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking.

De regionale overheid van Andalusië ontdekte het virus nu in een aantal dorpen van de provincie Sevilla. Het gaat niet alleen om zieke mensen, maar ook bij gevangen muggen werd het virus vastgesteld. Het Westnijlvirus is in het bijzonder gevaarlijk voor paarden. Het werd ondertussen vastgesteld bij een paard in La Palma del Condado (Huelva), in Almensilla (Sevilla) en in de hoofdstad Sevilla zelf.

Het ministerie van gezondheid heeft de gemeenten er op gewezen dat ze er alles aan moeten doen om de overdracht in de getroffen dorpen zo minimaal mogelijk te maken. Vooral in die dorpen waar de vrouwelijke muggenpopulaties het hoogst zijn, kan de populatie actief worden bestreden.