Augustus 2024 was in Spanje de warmste augustusmaand sinds begin van de metingen

Augustus 2024 was in Spanje de warmste augustusmaand sinds begin van de metingen
Beeld: ai-beeld / redactie

Augustus 2024 was in Spanje de warmste augustusmaand sinds begin van de metingen

De hitterecords sneuvelen de afgelopen jaren één voor één. Zo erg dat het heel moeilijk wordt de gevolgen van de klimaatopwarming te blijven ontkennen. Afgelopen maand augustus (2024) was opnieuw de warmste augustusmaand in Spanje sinds het begin van de metingen.

Augustus zit er nog maar net op en al meteen daalden in zowat heel Spanje de temperaturen. Een eerste teken van de herfst zo lijkt. Een aangename adempauze, nadat de achtste maand van het jaar in een groot stuk van het land extreem warme temperaturen bracht.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft de data voor augustus 2024 ondertussen al op een rijtje gezet. Op X deelde de organisatie een historische vergelijking, vooral dan voor de periode 1991 tot 2020. Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden was deze maand augustus maar liefst 2 graden warmer dan de andere maanden, de afgelopen dertig jaar. Augustus 2024 was zo twee tienden van een graad warmer dan de eerdere records uit 2003 en 2023. Sinds het begin van de metingen was deze maand ook nog eens de warmste ooit gemeten.

Augustus was dit jaar droog tot erg droog op bijna het gehele Spaanse vasteland. Op bepaalde plaatsen in Aragón en Castilla y León was het uitzonderlijk droog, terwijl de situatie in Galicië, Catalonië, Murcia, Almería, Cádiz of Sevilla eerder normaal was. Op de Balearen was augustus dan weer een pak natter dan gewoonlijk.

De maand begon met een hittegolf die al sinds 22 juli aanhield en pas op 13 augustus eindigde. Als we een beetje uitzoomen en de periode van 1 januari tot nu bekijken, zien we dat die enkel door 2022 wordt geëvenaard wat betreft hitte. Zowel in 2022 als in 2024 was de gemiddelde temperatuur voor die hele periode 15,8 graden. Het is duidelijk een trend dat de hitterecords blijven sneuvelen, een gevolg van de algemene klimaatsopwarming.

Ga naar de inhoud