Acht op de tien ongelukken met ouderen in huis gebeuren in de badkamer in Spanje

Acht op de tien ongelukken met ouderen in huis gebeuren in de badkamer in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Acht op de tien ongelukken met ouderen in huis gebeuren in de badkamer in Spanje

De badkamer is een van de belangrijkste plekken in ons huis. Voor oudere volwassenen kan deze ruimte echter een gevaar vormen, zowel letterlijk als figuurlijk. Onderzoek laat zien dat meer dan 80% van de valpartijen thuis zich hier voordoen, met ernstige gevolgen. Aangezien ouderen gemiddeld zes tot acht keer per dag de badkamer bezoeken, is het essentieel om deze omgeving veilig en toegankelijk te maken, maar niet iedereen kan dat betalen in Spanje.

In Spanje vergrijst de bevolking snel. Veel woningen zijn niet echt ingericht voor de behoeften van oudere mensen, wat kan leiden tot een hoger risico op ongelukken. Door badkamers om te toveren tot veilige en toegankelijke ruimtes, wordt niet alleen de kans op vallen verminderd, maar worden senioren ook geholpen om zelfstandiger te leven.

Het gebrek aan financiële middelen is echter een van de grootste hindernissen voor ouderen om hun badkamer te renoveren. Ondanks het groeiende bewustzijn van de noodzaak om woningen aan te passen aan de behoeften van oudere bewoners, blijft het een uitdaging om voldoende middelen te vinden voor noodzakelijke aanpassingen.

Slechts iets meer dan de helft van de huishoudens heeft geschikte vloeren, terwijl 35% rommel op de grond heeft die het moeilijk maakt om te lopen. Bovendien beschikt slechts 50% van de badkamers over veiligheidsmaatregelen zoals antislipvloeren, handgrepen of enkele kranen en antislipdouches, die essentieel zijn om vallen te voorkomen.

Vallen vormt een aanzienlijk risico, aangezien 91% van de mensen die vallen, verwondingen oploopt. Een rapport toont aan dat 24% van de oudere volwassenen van 65 jaar en ouder die vallen, dit in het afgelopen jaar al eens heeft meegemaakt, en iets minder dan 2% overlijdt direct door de gevolgen van een val.

Vrouwen zijn het meest getroffen, zij vormen 70% van de gevallen. Bovendien kan 68% van de mensen die gevallen zijn, niet meer vanzelf omhoog komen. Dit maakt de situatie nog moeilijker, vooral voor de 20% die alleen wonen; hier zijn ouderen boven de 85 jaar het kwetsbaarst.

De meeste incidenten gebeuren overdag (78%). In zes op de tien gevallen (65%) vinden deze thuis plaats, vooral in de slaapkamer (36%), badkamer (12%) en keuken (11,6%). Deze ongelukken worden voornamelijk veroorzaakt door externe factoren (58%), oftewel wanneer ouderen hun dagelijkse activiteiten uitvoeren en in contact komen met hun omgeving.

In 2020, het laatste jaar met officiële gegevens, zijn er maar liefst 3066 mensen boven de 65 jaar omgekomen door een val. Dit is een stijging van maar liefst 83% vergeleken met tien jaar geleden (2011). Van alle slachtoffers in 2020 was maar liefst 8 op de 10 ouder dan 70 jaar.