Kort (politiek) nieuws uit Spanje (27)

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit is een speciale politieke editie van SpanjeKort.

Ontmoeting Pedro Sánchez (PSOE) en Pablo Casado (PP)

MADRID – Pedro Sánchez van de PSOE heeft op maandag de partijleider van de PP Pablo Casado op bezoek gehad in de ambtswoning Moncloa. Het is traditie om als winnaar van de verkiezingen en in dit geval de premier van Spanje om de politieke leiders van de oppositie te ontvangen om over de politieke toekomst te praten.

Daarbij hebben Sánchez en Casado anderhalf uur gepraat maar heeft Casado al aangegeven de regeringsvorming van Sánchez niet te steunen. Wel zegt Casado dat zijn collega Albert Rivera van Ciudadanos niet moet stemmen om zo een regering te kunnen vormen.

Ontmoeting Pedro Sánchez (PSOE) en Albert Rivera (Ciudadanos)

MADRID – Terwijl het maandag de beurt was aan Casado van de PP om over de vloer te komen bij Sánchez (PSOE) was het op dinsdag de beurt aan Albert Rivera, de partijleider van Ciudadanos. Rivera heeft Sánchez verteld dat hij geen regering van de PSOE steunt, ondanks dat de PP dat wel gevraagd heeft (iets dat Ciudadanos als een grapje ziet), maar hij wil wel vier overeenkomsten aangaan met de PSOE over onderwijs, ontvolking in landelijke gebieden, migratiebeleid en veiligheid waaronder de strijd tegen het terrorisme.

Daarnaast heeft Rivera alvast zijn 57 zetels gegeven aan Sánchez om artikel 155 opnieuw in te voeren in Catalonië, iets waar Sánchez helemaal niet over nadenkt op dit moment. Albert Rivera heeft Sánchez verteld dat zijn partij de belangrijkste oppositie zal zijn (en dus niet de PP) waarbij zijn partij een mogelijke coalitieregering tussen de PSOE en Unidas-Podemos streng in de gaten zal houden.

Puigdemont mag van rechters meedoen met Europese verkiezingen

MADRID – Diverse rechtbanken en het Hooggerechtshof hebben afgelopen weekend en op maandag besloten dat de voor de Spaanse justitie gevluchte voormalige regioleider Carles Puigdemont mee mag doen met de Europese parlementsverkiezingen op 26 mei. Puigdemont bevindt zich samen met o.a. Toni Comín en Clara Ponsatí in België waar zij naartoe zijn gevlucht om te ontkomen aan de Spaanse justitie. De drie Catalaanse politici hebben zich gepresenteerd voor de EU verkiezing maar de Spaanse Verkiezingsraad verbood hen deel te nemen.

Uiteindelijk heeft het Hooggerechtshof afgelopen zondag bepaald dat zij niet bevoegd zijn om over het lot van Puigdemont, Comín en Ponsatí te beslissen maar dat een gewone rechtbank dat moest doen. Wel gaf de ‘Tribunal Supremo’, dezelfde instantie waar de Catalaanse politici geen vertrouwen in hebben, het advies hen toe te laten mee te doen met de Europese verkiezing. Uiteindelijk stemde de rechtbank op maandag in met dat besluit.

Joodse gemeenschap niet blij met Catalaanse bagatellisering van de Holocaust

BARCELONA – De Joodse gemeenschap en organisaties zijn kwaad op de Generalitat de Catalunya nadat deze politiek gebruik heeft gemaakt van een dodenherdenking in Mauthausen. Zondag besloot directrice Gemma Domènech van het Memoria Democrática de la Generalitat gebruik te maken van de gelegenheid om de term ‘presos politicos’ te noemen bij een herdenking van personen die om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het moment dat Gemma Domènech de woorden sprak liepen diverse vertegenwoordigers van de Spaanse regering, waaronder de minister van justitie Dolores Delgado, weg uit protest en verontwaardiging. Na afloop heeft de Federación de Comunidades Judías de España ook gereageerd door aan te geven dat Domenech en de Generalitat (want regiopremier Torra steunt de uitspraak) de slachtoffers hebben beledigd door een absurde vergelijking te maken tussen de politici die in voorarrest zitten voor het maken van eigen beslissingen en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het is niet de eerste keer dat iemand van de Catalaanse separatisten de situatie in Catalonië vergelijkt met iets dat met de Tweede Wereldoorlog en het Nazisme te maken heeft. Dat deed Elsa Artadi ook al door Anne Frank aan te halen en haar situatie (met Jodenster) te vergelijken met de gele lintjes in Catalonië.

Pablo Casado noemt VOX nu extreemrechts terwijl partij weer centrumpartij wil zijn

MADRID – Pablo Casado heeft voor de 28A verkiezingen een campagne gevoerd die steeds rechtser werd en steeds meer op VOX ging lijken. Maar na de enorme verliezen van de PP bij de verkiezingen is de partijleider Casado 180 graden omgeslagen en noemt hij VOX nu ook extreemrechts. Die vergelijking is niet goed gevallen bij VOX maar die partij noemde de PP zelf al ‘la derecha cobarde’ ofwel het laffe rechts.

Ondertussen is wel duidelijk na een van de grootste nederlagen bij een landelijke verkiezing ooit dat de Partido Popular (PP) met de gedachte gericht op de verkiezingen op 26 mei voor het Europese parlement, het grootste deel van de autonome regio’s en gemeenteraadsverkiezingen weer centrumrechts moet worden. Casado moet daarom de kiezers zien te overtuigen waarom zijn harde houding plots minder hard is geworden.