Het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden heeft de gemeente La Oliva op het eiland Fuerteventura opgelegd om 240.000 euro te betalen aan de familie van een matroos die zijn leven verloor tijdens een reddingspoging van een zwemmer in nood bij het gevaarlijke strand van Tebeto. Dit strand, bekend als gevaarlijk en zonder een badmeester, had zelfs geen waarschuwingsbord om bezoekers te informeren over de risico’s.
Deze uitspraak wijzigt een voorafgaande beslissing van het Administratieve Hof nummer 1 in Las Palmas de Gran Canaria, die had gesteld dat de gemeente niet aansprakelijk kon worden gesteld voor het overlijden van Arturo F.B. op 15 april 2020, tussen 15.30 en 15.50 uur.
De rechter die dit geschil in eerste instantie behandelde, bevestigde dat de gemeente haar wettelijke plicht had nagelaten om de burgers te waarschuwen voor de gevaren van dat strand door zwemmen te verbieden. Echter, hij benadrukte dat de drenkeling niet de badgast was, verrast door de sterke golven en die erin was geslaagd om uit het water te komen, maar eerder een eilandbewoner die het risico nam om hem te helpen. Volgens zijn oordeel doorbrak dit het “causale verband” dat nodig was om de gemeente La Oliva aansprakelijk te stellen voor de schade veroorzaakt door het overlijden van Arturo F.B. aan zijn echtgenote, zijn zoon en zijn vader.
Op basis van zijn betoog, als de badgast was verdronken, dan zou het aannemelijk zijn dat het overlijden het gevolg was van een falende openbare dienstverlening. Maar omdat de man die hem probeerde te redden degene was die stierf, zou men kunnen beargumenteren dat hij bewust de risico’s van de redding op zich nam en daarmee verantwoordelijk was voor zijn eigen dood.
Het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden is het hier ronduit mee oneens. “Als we erkennen dat de overleden persoon schuldig was aan nalatigheid,” stellen de rechters van de rechtbank, “zouden we ook moeten erkennen dat de juiste handelwijze was om vanaf de kust toe te kijken hoe de badgast verdronk.” Het hof past dezelfde redenering toe op deze zaak als op een soortgelijke zaak die in 2012 in Mogán (Gran Canaria) heeft plaatsgevonden, en ze voegen de omstandigheden toe die volgens hen de gemeente La Oliva verantwoordelijk maken voor deze dood.