Barometer september en de vraag over het koningshuis in Spanje

Barometer september en de vraag over het koningshuis in Spanje
beeld: Juan Carlos & Felipe VI / Europa Press
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) heeft aangegeven dat er bij de maandelijkse barometer van september een vraag gesteld zal worden aan de duizenden deelnemende Spanjaarden over het koningshuis en de monarchie in Spanje. Dat doet het CIS om de mening te peilen van de Spanjaarden over het koningshuis, de monarchie en Felipe VI na het vertrek van oud-koning Juan Carlos naar het buitenland en de vele schandalen waar de vader van Felipe VI bij betrokken blijkt te zijn.

Er wordt door diverse politieke partijen (waaronder de huidige coalitiepartner van de Spaanse regering Unidas-Podemos), instellingen en regio’s (Baskenland en Catalonië) in Spanje al jaren gevraagd om een landelijk referendum over de monarchie en het koningshuis in Spanje maar tot nu toe is het bij woorden gebleven. 

Het recente vertrek naar het buitenland van oud-koning Juan Carlos heeft echter voor veel ophef gezorgd in Spanje en veel Spanjaarden hebben het plots niet meer alleen over het coronavirus maar ook over het koningshuis, zoals we HIER al schreven.

Met name het laatste vermeende schandaal rondom de oud-koning Juan Carlos en Prinses Corinna en de ‘vlucht’ of het vertrek van Juan Carlos naar het buitenland, hebben geleid tot een nieuwe discussie over het Spaanse koningshuis en het voortbestaan van een monarchie in Spanje. Voorlopig blijft de huidige Koning Felipe VI nog buiten schot maar men spreekt over een referendum, iets wat moeilijk is in Spanje maar niet onmogelijk.

Het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) zal vanwege de laatste ontwikkelingen en het tijdelijke of langere vertrek naar het buitenland van oud-koning Juan Carlos in de barometer van september een vraag opnemen over de monarchie en het koningshuis in Spanje. Voor de barometer van augustus lukte dat niet meer.

Wat is Spanje nu

Spanje is sinds dat Koning Juan Carlos op 20 november 1975 de leiding overnam van de toen overleden Generaal Franco een constitutionele monarchie geworden. Sinds 19 juni 2014 is Koning Felipe VI het staatshoofd van Spanje. De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd.

Een constitutionele monarchie is een vorm van monarchie waarbij niet slechts de monarch of Koning bepaalde bevoegdheden bezit, maar waar naast hem diverse andere ambten bestaan, die eigen bevoegdheden bezitten hen toegekend door de constitutie.

Spanje als republiek

Spanje is twee keer in haar lange geschiedenis een republiek geweest. De Eerste Spaanse Republiek van 1873 tot 1874 en de Tweede Spaanse Republiek van 1931 tot 1939.

Referendum

Om in Spanje een referendum te kunnen houden over het voortbestaan van een monarchie of het omzetten van Spanje naar een republiek moet men aan verschillende eisen voldoen.

Ten eerste moet er in het Spaanse Parlement een meerderheid aan stemmen zijn en moet minstens twee-derde van de parlementsleden en senatoren een grondwetswijziging willen zien vanwege het houden van een referendum. Die meerderheid moet er zijn in zowel het Spaanse Parlement (Congreso de los Diputados) als de Senaat (Senado).

Als tweede moet men in Spanje dan de Carta Magna ofwel de Spaanse grondwet aanpassen want op dit moment staat in de grondwet omschreven dat er geen referendum mogelijk is. Om een grondwetswijziging te kunnen hebben moeten er tenminste 233 (van de 350) congresleden en 177 (van de 266) senatoren kiezen voor ja.

Stel dat er een meerderheid zou zijn na de stemmingen dan dient men de twee kamers (Cortes Generales) te ontbinden, nieuwe verkiezingen uitschrijven waarbij de nieuwe senatoren en parlementsleden unaniem de wijziging van artikel 168 in de Grondwet (Constitución) aan kunnen passen zodat er een referendum gehouden kan worden.

Als al deze moeilijke stappen doorlopen zijn kan men gaan stemmen over een referendum over het voortbestaan van de monarchie. Als daar dan tenminste twee-derde van de stemmen in beide kamers voor te vinden is kan men een referendum houden in Spanje.

De kans is groot dat tot aan het in werking zetten van het hele proces en een daadwerkelijk referendum in Spanje onder de Spaanse bevolking dat er diverse jaren aan voorbij gaan. De vraag is of na al die jaren van wetswijzigingen, verkiezingen en nogmaals wijzigingen binnen de politiek de bevolking nog wel toe is aan een referendum over de monarchie.